Aktualno

‘INTERES JE VELIK, POPUNJENOST ODLIČNA’ Prvi let Delta Air Linesa u Dubrovnik doveo pun zrakoplov Amerikanaca

'INTERES JE VELIK, POPUNJENOST ODLIČNA' Prvi let Delta Air Linesa u Dubrovnik doveo pun zrakoplov Amerikanaca

Prvi zrakoplov američke aviokompanije Delta Air Lines na novoj liniji iz New Yorka za Dubrovnik stigao je u Zračnu luku Dubrovnik ove subote i doveo je u Grad 225 Amerikanaca što je ujedno i puni kapacitet ovog zrakoplova. Delta će sa zrakoplovom Boeing 767 serije 300 u Dubrovnik slijetati kroz srpanj, kolovoz i rujan četiri puta tjedno, a svi zrakoplovi tijekom srpnja su popunjeni.

-Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas imali priliku upriličiti prvi let za Dubrovnik. Uzbuđeni smo što dovodimo američke turiste u Dubrovnik. Znamo koliko je turizam važan za Hrvatsku i da čini 25 posto vašeg BDP-a. Sretni smo što tome možemo pridonijeti. Dubrovnik je tako prekrasna destinacija. Proveo sam u njemu nekoliko dana i uživao sam. Mogu razumjeti svakoga tko ga želi posjetiti. Let iz Amerike koji je stigao u Dubrovnik u cijelosti je popunjen i pokazao se kao vrlo popularan od prvog dana. Čak je i povratni let koji danas polazi za Ameriku jako dobro ‘bookiran’. Stigao je Boeing 767 300 ER s 225 sjedala u tri kabine. Imamo poslovnu kabinu ‘Delta 1’. Ovaj let popunjen je i za sljedeći tjedan. U zrakoplovu se provode epidemiološke mjere na najvišoj razini – rekao je regionalni voditelj prodaje Delta Air Linesa Thomas Brandt.

Naglasio je kako aerodrom JFK u New Yorku ima konekcije sa svim gradovima u Americi pa su tako danas u Dubrovnik došli Amerikanci iz svih dijelova SAD-a, ne samo iz New Yorka.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić istaknuo je kako letovi iz Amerike Dubrovniku jako puno znače. Podsjetio je kako je Delta kompanija nasljednik Pan Americana koji je 1991. prestao operirati.

-2019. smo bili uveli liniju s Philadelphijom, a sada imamo dvije linije iz New Yorka osam puta tjedno. Značaj je još veći s obzirom da se britansko tržište još uvijek nije otvorilo. Američko će tržište sigurno izvući ovo naše dubrovačko područje pa ćemo doći na brojke koje će biti velike u odnosu na prošlu godinu. Sretni smo što se Zračna luka obnovila i što ima mogućnost primiti ovako širokotrupne zrakoplove, tj. što imamo najdužu stazu u državi i da smo terminal obnovili u potpunosti. Dobili smo za to velike pohvale američkih kolega – rekao je Luetić.

Istaknuo je kako je Dubrovnik trenutno povezan s 40-ak odredišta te dodao da se nada da će od početka kolovoza to narasti na 50-ak destinacija pa i više.

-Što se tiče zrakoplovnih kompanija, njih već 40 slijeće u Zračnu luku, međutim, tu ne smijemo isključiti i poslovno zrakoplovstvo u čemu smo prvi u zemlji. Napravili smo veliki broj parkirnih mjesta zahvaljujući projektu Europske unije te na njih mogu parkirati zrakoplovi koji pristignu – rekao je Luetić te procijenio kako bi u Dubrovnik tjedno samo sa zrakoplovima Delta Air Linesa i united Airlinesa moglo doći oko 1600 Amerikanaca.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je činjenica da smo uspostavili zračni most i da je zdravstvena sigurnost u Dubrovniku na vrlo visokoj razini te kako se sve kreće u dobrom smjeru.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić istaknuo je kako je dolazak američkih zrakoplova veliko ohrabrenje za američko tržište kao i činjenica da već nekoliko dana mogu putovati i u druge zemlje Europske unije što će omogućiti i tranzitnim putnicima dolazak u Dubrovnik.

-Što se tiče britanskog tržišta, sve je na odlukama britanske Vlade. Mi očekujemo prema zadnjim najavama da bi uskoro moglo biti moguće putovati za one Britance koji su dvostruko cijepljeni, a takvih je već preko 30 milijuna. To bi bila prilika s tog tržišta, u protivnom će biti teško očekivati neke pomake s obzirom na sve okolnosti sa zdravstvenom situacijom – rekao je Bakić.

Dodao je kako su Amerikanci važni za cijelu županiju. Prije 2019. istaknuo je, u korčulanskim hotelima bili su druga najbrojnija skupina turista.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić naglasio je kako svi s nestrpljenjem očekuju daljnje odluke britanske Vlade oko mogućnosti putovanja njihovih državljana izvan granica Ujedinjenog Kraljevstva.

-Britansko tržište iznimno je važno za dubrovačko područje. Optimist sam i mislim da će Britanci ipak u određenom trenutku početi u većem broju dolaziti u Hrvatsku i u Dubrovnik – istaknuo je Kristjan Staničić.

Državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman rekla je kako su američki letovi od iznimne važnosti za Dubrovnik koji je Amerikancima vrlo primamljiv i Hrvatsku.

-Sasvim je sigurno da će Amerikanci posjetiti i ostatak Hrvatske. Ovo je dokaz da je Hrvatska dobro pripremila nadolazeću sezonu i da je uspjela maknuti sve one barijere koje postoje prilikom ulaska u državu, ali i stvoriti dobru epidemiološku situaciju te dati do znanja da smo sigurna destinacija. Hrvatska je lani jedina bila otvorena za Amerikance i oni su to prepoznali. Dubrovačko-neretvanska županija pridržava se svih mjera, što je jako važno i to je jako dobra poruka – rekla je Herman.

Caitlin Piper zamjenica šefa misije u Američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj naglasila je kako Dubrovnik ima posebno mjesto u povijesti Hrvatske, ali i Amerike.

-Dubrovačka Republika bila je među prvim državama koje su prihvatile novu američku naciju nakon Deklaracije o neovisnosti. Ovi direktni letovi jako su nam važni jer će američki turisti moći proslaviti Dan neovisnosti u prekrasnom Dubrovniku. Oni su važni i za naše poslovne i ekonomske veze koje veoma cijenimo, posebno dok uspješno izranjamo iz pandemije koronavirusa. Amerikanci su jako uzbuđeni i spremni su putovati nakon pandemije, vjerujem da će Hrvatska biti za njih jako popularna destinacija – istaknula je Piper.

Toni Aleksić ispred Elite Travela naglasio je kako je ovih osam direktnih letova tjedno nešto što Dubrovnik do sada nije imao.

-Nadamo se da će i brojke gostiju koji će doći u Dubrovnik, pogotovo Amerikanaca visoke platežne moći, pridonijeti ovoj sezoni. Puno je sezone izgubljeno. Naspram prošle godine sve je veliki pomak naprijed, ali još smo daleko od 2019. Amerikanci su gosti koji puno traže, žele ići na ture i izlete, žele kušati lokalnu hranu i vino i spremni su potrošiti više nego naši prosječni gosti – zaključio je Aleksić.

Amerikanac Perry u Dubrovnik je došao zbog posla.

-Drago mi je da sam uspio bookirati ovaj let. Zemlja vam je prekrasna, a tu sam tek tri minute. Došao sam isključivo u Dubrovnik. Let je trajao je 10 sati, sve je prošlo ‘glatko’ – rekao je Perry iz New Yorka.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist