Aktualno

Morali smo sanirati razrušeni muo na Presidentu, prije svega zbog sigurnosti građana

Morali smo sanirati razrušeni muo na Presidentu, prije svega zbog sigurnosti građana

Koncem prošle godine, točnije 28. prosinca 2020. godine, olujno nevrijeme ostavilo je velike posljedice na obalnom pojasu ispred hotela Dubrovnik President. Tada su razorni valovi uništili cijeli ‘stari’ obalni zid i zaobalni plato, muo, u dužini od 75 metara te betonsko sunčalište u kontakt zoni mula od 850 metara kvadratnih, a pod naletom valova urušila se i pristupna cesta koja vodi do plaže hotela. Cijeli je taj obuhvat ‘eruptirao’, navode iz Valamara.

Grupacija Valamar Riviera, u sklopu koje je i hotel Dubrovnik President, krenula je u sanaciju cijelog navedenog obuhvata krajem travnja. Iako će neki reći kako je riječ o kasnom datumu, netom prije početka sezone, iz Valamara ističu kako je to bilo realno vrijeme za početak radova. Naime, dan nakon oluje, na poziv Valamara na teren su izašli specijalisti za gradnju pomorskih objekata iz Splita, točnije iz tvrtki Obala i IGH, kako bi utvrdili razmjere štete i dali smjernice za daljnje aktivnosti koje su obuhvaćale dosta složene pripremne radnje i angažman različitih specijaliziranih tvrtki. To su bila opsežna snimanja kamerom pod morem, dronom iz zraka, geodetska snimanja pod morem i vani, izrada batimetrijske ekpertize utjecaja mora i vjetra na poziciju gradnje i druge pripremne dokumentacije. Riječ je o nužnim pretpostavkama za izradu samog izvedbenog projekta, temeljem kojega je kasnije proveden natječaj za odabir izvođača radova.

— Naravno, uz prethodni odabir projektanta i stručnog nadzora. Isto tako, trebalo je pričekati i pogodne vremenske uvjete za početak radova u moru, a s obzirom da je navedena pozicija gradnje iznimno izložena vremenskom utjecaju vjetra i mora. Najvažnije od svega bilo je izvršiti sanaciju i vratiti muo, sunčalište i pristupnu cestu u prvobitno, ali znatno kvalitetnije i ljepše stanje. Svatko tko je vidio što se tamo dogodilo, zna da smo u to morali krenuti, makar smo uzeli na sebe teret da će se radovi odvijati do početka srpnja. Trenutno u funkciji za kupanje nije samo navedeno područje na kojem se izvode radovi, no ostala mjesta za kupanje u blizini hotela su dostupna i nisu zatvorena za građane, mala pješčana plaža i pješčana plaža ispod hotela Dubrovnik President – rekli su iz Valamara.

Ugovor o koncesiji

Radi se o iznimno zahtjevnim radovima, a ukupna ulaganja dosežu čak 4 milijuna kuna. Podsjećaju i kako je razrušeni obalni zid ili muo s betonskim sunčalištem u kontakt zoni napravljen još sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća.

— Od tada na tom dijelu nije ništa rađeno. Kroz sve je te godine more učinilo svoje. Radilo se prema znatno nižim standardima od današnjih. Navedeno područje mula i sunčališta je pomorsko dobro na kojem imamo koncesiju. Ugovorom s Republikom Hrvatskom, Dubrovačko-neretvanskom županijom te Odjelom za gospodarstvo i more, obvezali smo se cijelu tu zonu, koja je pod koncesijom, uredno i održavati. Županija je temeljem Izvedbenog projekta sanacije dala suglasnost za izvođenje navedenih radova sanacije. Dakle, riječ je o ulaganju u nešto što nije u vlasništvu kompanije, ali koristi i građanima i nama. Nešto što nismo mogli ostaviti tako, prije i iznad svega zbog sigurnosti i građana i gostiju – ističu. Radove izvodi iznimno kvalitetan izvođač radova, tek jedna od tri tvrtke u Hrvatskoj koja je usko specijalizirana za ovakve radove.

— Počeli bismo raditi nakon odabira izvođača, no onda smo morali čekati da nas vrijeme pusti. I onda, skoro pola svibnja nismo mogli raditi zbog jake južine i lebićade. Kad je takvo vrijeme, ne može se raditi pod morem. Trenutno su radovi u završnoj fazi.

Najgore iza nas

— Ono najgore je iza nas. Završen je kompletan obalni i zaobalni zid (muo), podmorske plombe, sanirana je pristupna cesta, završen je prvi plato sunčališta u kontakt zoni mula. S gradilišta su uklonjeni teški strojevi, pikameri i veći bageri koji proizvode buku. U fazi smo mirnijih radova, radi se s manjim strojevima na završavanju sunčališnih platoa – rekli su iz Valamara. Muo i sunčalište i dalje biti betonski, samo znatno kvalitetniji i uređeniji.

— Garancija za novi muo je 50 godina, ali mislim da će nadživjeti puno generacija jer se sada sve radi po novim, znatno strožim normama i standardima. Srećom, angažirali smo vrhunske projektante, izvođača te nadzor. To su tvrtke koje su usko specijalizirane za ovakvu vrstu radova. Finom koordinacijom s managementom hotela, gostima i izvođačima sve prolazi bezbolno – dodaju. Inače, riječ je o poslu koji bi u normalnim uvjetima trajao i do 90 dana, no uz veliki angažman svih sudionika u gradnji, s radovima će se završiti unutar iduća dva tjedna.

— Uz završetak građevinskih radova, postavit će se i novi tuševi, toranj za spasioce, skalice za ulazak u more i slično. Nadamo se da će naši sugrađani i svi posjetitelji biti zadovoljni jer će dobiti lijepu, uređenu plažu kakve tamo nije bilo – navode.

INVESTICIJA IZ 2015.

Ulaganje od 8 milijuna kuna

Prisjećaju se kako su 2015. godine u akvatoriju pješčane plaže ispred hotela Dubrovnik President imali također veliku investiciju od skoro 8 milijuna kuna u rekonstrukciju i izgradnju zaštitnih pomorskih građevina i same plaže – novog betonskog lukobrana, obrambenih kamenometa na plaži, velikog podmorskog praga, odnosno razbijača valova u moru ispred plaže.

— Sve smo to radili da bismo zaštitili plažu od razornih udara mora, posebno u zimskom razdoblju. Naime, prije te investicije, pijesak s plaže bi znao završiti i na prvom katu hotela. Nakon tih radova plaža i sam hotel su dosta dobro zaštićeni – govore.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. lipnja 2021.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist