Zanimljivosti

‘UZROCI RATA’ O socijalizmu u Jugoslaviji na drukčiji način

Knjiga Ivice Lučića

Družba ‘Braća Hrvatskog Zmaja’ Zmajski stol Dubrovnik organizirao je predstavljane knjige ‘Uzroci rata’ Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine autora prof. dr. sc. Ivice Lučića.

Na predstavljanju knjige u Sv. Klare sudjelovali su Nikola Obuljen, Varina Jurica Turk, Mladen Ančić te sam autor. Slobodan Begić na violini i Tomislav Žerovnik na gitari bili su zaslužni za ležerniji dio večeri.

Ovakva djela su rijetka

– Vidi se težnja za dokazivanjem, istraživanjem i pokazivanjem istine u povijesti, pogotovo u našoj novijoj povijesti. Težište autorove analize je u svakom slučaju političko stanje u Bosni i Hercegovini 80-tih godina, to jest od smrti Josipa Broza Tita do međunarodnog priznanja BiH od strane članica europske zajednice koje je uslijedilo 6. travnja 1992. – rekla je Varina Jurica Turk.

U drugom poglavlju autor prati događaje u BiH u posljednjem desetljeću 20-tog stoljeća, upoznajemo se i sa prvim višestranačkim izborima, uspostavom republičkih vlasti i provođenjem referenduma o neovisnosti koji je bio praćen i naoružavanjem naroda.

U trećem dijelu se ne bavi poviješću kao u prva dva dijela, već onim što se nije dogodilo. U njemu analizira sastanak političkih čelnika Srbije i Hrvatske održanog 25. ožujka 1991. godine koji je od svih protivnika korišten kao temeljni dokaz teorije o dogovorenom hrvatsko- srpskom ratu na štetu Bosne i Hercegovine nadodaje Jurica Turk.

Također je spomenula i ‘dubrovački mit’ – koji vlada dan danas u nekim drugim dijelovima Lijepe Naše, a možda i malo bliže kako Dubrovčani nisu htjeli sami braniti svoj Grad i da su Dubrovnik obranili neki drugi. Nasuprot tom mitu stoji povijesna istina jer se Dubrovnik obranio, herojski u uvjetima sedmomjesečne potpune blokade i ne smijemo nikada zaboraviti da je dao nemjerljiv prinos svojom žrtvom i braniteljima i stradanjem ovoga Grada za stvaranje samostalne suverene Republike Hrvatske.

Knjiga je fascinatna jer prvi put progovara o socijalizmu o Jugoslaviji na način koji je drukčiji od onoga na koji smo navikli. Ivo Lučić je napravio korak dalje, uzeo je dokumentaciju čuvara te socijalističke Jugoslavije i uspio pokazati naličje tog sustava kazao je Mladen Ančić, te dodao kako nije siguran je li tranzicija uopće počela.

Pročitajte još

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist