Županija

SVEČANA AKADEMIJA UZ DAN ŽUPANIJE Dobroslavić: Optimistično gledamo na budućnost

SVEČANA AKADEMIJA UZ DAN ŽUPANIJE Dobroslavić: Optimistično gledamo na budućnost

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, njezinog zaštitnika, u Kazalištu Marina Držića u srijedu upriličena je svečana akademija.

Ove godine zbog pandemije nešto skromnije obilježavamo Dan županije, ali opet svečano i dostojanstveno, rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te se osvrnuo na postignuća napravljena u posljednjih godinu dana među kojima je najvažnije spomenuti dovršetak izgradnje Pelješkog mosta, novih luka, povezivanje Lastova svakodnevnom katamaranskom vezom s Dubrovnikom, ali i čitavog teritorija županije helikopterskom medicinskom službom tako da je omogućen zlatni sat za sve njene žitelje.

– Pripremamo daljnje povezivanje županije autocestom i brzim cestama. Pred realizacijom su još dvije luke. Pripremili smo cjelovitu obnovu OB Dubrovnik, zaštitu od zaslanjenja neretvanske doline i druge projekte na dobrobit građana te gospodarstvenika. Razvijamo županiju, ali i izjednačavamo kvalitetu življenja na svakom njezinom djelu. Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom osigurat će se ekološka stabilnost i sigurna turistička budućnost. Noćne more o zatrpanosti smećem ostat će trajno iza nas. Svime ovime uvećat ćemo postignuti rezultat s povučenih sedam milijardi kuna za projekte financirane sredstvima iz fondova EU čime smo rekorderi u Hrvatskoj – istaknuo je župan.

Pandemija koronavirusa zagorčava nam život već dulje od jedne godine, ali, napomenuo je, dobro se nosimo s ovim golemim izazovom.

– Pobijedit ćemo je i vratiti život u normalu. Hvala zdravstvenim djelatnicima koji su najprvoj crti ove borbe i koji se uspješno nose s ovom globalnom zarazom. Hvala svim ostalim službama, gradovima i općinama te udrugama koje su u tome pomagale. Hvala i našim sugrađanima na odgovornom ponašanju i pridržavanju mjera te odazivanju na cijepljenje. Ono je jedini način borbe za zdravlje i ključna pretpostavka normalne turističke sezone koja nam treba i koju očekujemo već ove godine – rekao je.

Ovim putem zahvalio se na suradnji s Vladom RH koja je, kako je iznio, za sada na najvećoj razini.

– Ova županija pokazala se kao odgovorna i uspješna regionalna jedinica. Optimistično gledamo na budućnost. Nastavljamo graditi županiju kao sigurno i prosperitetno područje, regiju kvalitetnog življenja, razvijanu na temeljima tradicionalnih vrednota našeg naroda, vjere te vrednotama Domovinskog rata – prokomentirao je Dobroslavić.

Ispred gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije, s optimističnim pogledima u budućnost, prisutnima se obratio i gradonačelnik Dubrovnika te saborski zastupnik Mato Franković.

– Sve ukazuje kako smo na najboljem putu da pobijedimo epidemiju i kako vrijeme pred nama nosi oporavak u svakom smislu. Ono što smo u prethodnom vremenu napravili zajedno – Grad i Županija, svi izazovi na koje smo odgovorili, danas s rezultatima pokazuje da smo ispravno radili i da ponovno krećemo uzlaznom putanjom naprijed. U našoj je povijesti bilo trenutaka i događaja na koje nismo mogli utjecati ili jednom odlukom otkloniti, ali radeći zajedno s istim plemenitim ciljem, zajedničkim snagama i sinergijom koju danas imamo na relaciji Grad – Županija željeni rezultati uvijek su se lakše ostvarivali – rekao je Franković te nadodao kako je Grad Dubrovnik uvelike pomogao žiteljima županije ulaganjem u zdravstvo, odnosno OB Dubrovnik gdje niti u jednom trenutku se nije dogodilo da nekome nije pružena adekvatna pomoć.

– Častan rad omogućio je Gradu i Županiji da budu među najboljima u Hrvatskoj u korištenu EU fondova. To je još jedna spona rada i suradnje u proteklom razdoblju. Siguran sam da tako nastavljamo dalje. Dubrovačko-neretvanska županija sa svim svojim potencijalima i Gradom Dubrovnikom kao čvrstom središnjom točkom, zajedničkom promocijom, nastupom i snagama vratit će se u isti siguran kolosijek. Stabilnost smo zadržali u vremenu prije pandemije, za vrijeme pandemije, a bit će tako i u razdoblju pred nama – donio je Franković i naglasio važnost funkcije župana dubrovačko-neretvanskog kojeg je, kako je rekao, Dobroslavić u proteklih više od desetljeća uspješno ispunjao.

Dan županije njenim žiteljima čestitao je također Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

– Lako je biti uspješan i produktivan kad surađujete s prijateljima i dobronamjernim ljudima. Istaknuti ću liderstvo župana Nikole Dobroslavića u uspješnosti vođenja ovog vašeg prostora, ali i vizionarski iskorak kad je prekogranična suradnja, osobito djelovanje Jadransko-jonske euroregije kojoj zajednički pripadamo. Sveti Leopold, nebeski zaštitnik ovog dijela Bogom dane Hrvatske, imao je posebnu poruku o vjeri i ona je obilježila njegov ovozemaljski život. Kroz sva stoljeća imali ste iskušenja i izazove povijesti i sadašnjosti, no imali ste tu vjeru i snagu na čemu vam čestitam. Zato je Dubrovačko-neretvanska županija jedna od vodećih kulturnih, ali i turističko-gospodarskih središta Jadrana te Mediterana – kazao je.

Saborski zastupnik Branko Bačić pak je iznio:

– Naša županija danas je treća po indeksu razvijenosti. To je na određen način potvrda dobroga rada, ali i pred nama su brojna očekivanja kako bi tim putem nastavili. Često u hrvatskom političkom životu čujemo glas koji problematizira je li uopće potrebno postojanje županija. Ako se igdje u bilo kojem dijelu Hrvatske pokazalo da je teritorijalni ustroj koji podrazumijeva podjelu države na županije opravdan, onda se je to pokazalo upravo na jugu. Svjedočimo koliko se u svakom dijelu ove županije i svakoj pori života njenih stanovnika važan doprinos županije dubrovačko-neretvanske.

Ključ uspjeha ove županije, rastumačio je, oslanja se na četiri stupa – partnerskoj suradnji s državnim vrhom, funkcionalnoj te ekonomskoj decentralizacija, ali i zajedničkim radom na projektima, zbog čega je, objasnio je, uopće došlo do renesanse na ovom dijelu hrvatske obale. S njim složio se i potpredsjednik Vlade RH te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Usput je naglasio kako je naša županija prvak u gospodarenju pomorskim dobrom te da se snažno osposobila za korištenje strukturnih i kohezijskih fondova.

– Našim trenutnim aktivnostima želimo omogućiti turističku sezonu na cijeloj hrvatskoj obali, a posebno ovdje. Moram pohvaliti izvrstan odaziv na cijepljenje turističkih djelatnika i pozivam sve da nastave tim putem kojem ćemo doći do kraja pandemije. Jedina ste županija koja je ostvarila standard cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe. Postavili smo si cilj osigurati medicinsku skrb na teže dostupnim lokacijama – rekao je ministar Božinović dodavši kako MUP iz svog kuta brine o razvoju županije te da to čine prije svega ulaganjem u policiju koja je stup sigurnosti.

– Uz suvremenu i vrhunski opremljenu policiju prosperira svaka lokalna zajednica. DNŽ jedna je od naših najvećih i najprivlačnijih turističkih destinacija. Uz uobičajene, ovo je dodatni razlog zašto održavanje sigurnosti zahtijeva iznimno visoku razinu. Sve ono što smo ovdje planirali u mandatu naše Vlade smo uspjeli u suradnji sa županijskim službama, gradovima i općinama – poručio je.

Ovu priliku iskoristio je kako bi se osvrnuo na sigurnost juga Hrvatske.

– Trendovi i rezultati su vrlo pozitivni. 2020. i prva četiri mjeseca 2021. ocjenjujemo vrlo zadovoljavajućim. Bilježimo pad svih vrsta kaznenih dijela i prekršaja, kao i pad broja prometnih nesreća. Bilježi se oko devet posto manje prekršaja javnog reda i mira. Sva teža kaznena djela kao što su ubojstva, razbojništva i paljevine su razriješena, dok se bilježi povećanje u području organiziranog i kibernetičkog kriminaliteta – dodao je.

Na svečanoj akademiji upriličena je i dodjela priznanja ovogodišnjim laureatima.

Županijska Nagrada za životno djelo otišla je u ruke redatelju i književniku Stijepu Mijoviću Kočanu. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je novinarki HRT-a Silvi Capurso za emisiju ‘Zdravi bili’, potom Ligi protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet, kao i Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, a koju je preuzela pročelnica izv. prof. dr. sc. Katija Vojvodić.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju otišla je u ruke Hrvatskom glazbenom društvu Sveta Cecilija iz Korčule, Hrvatskom nogometnom klubu Slaven iz konavoske Grude te samostanu sv. Dominika u Dubrovniku čiji se prior pater Tomislav Kraljević zahvalio ispred ovogodišnjih laureata.

– Razmišljajući o današnjoj proslavi i priznanjima prisjetio sam se zapisa iz 16. stoljeća kada je Senat Dubrovačke Republike odlučio podržati izgradnju knjižnice samostana sv. Dominika u Dubrovniku jer će to biti, kako su naveli, ‘na čast Božju, ukras samostana i na utjehu kako svih naših građana, tako i stranaca koji dolaze u naš grad’. Ovogodišnji laureati svojim radom i životom te životnim djelom otkrivaju i tumače da je rečeno ispravno. Djelujući iz viših ciljeva i ideala, svoje talente i djelatnosti stavili su u službu dobroga i lijepoga, plemenitoga i istinitoga, pravde i ljubavi. Drugim riječima, službu svojih građana, ali i stranaca, gostiju i turista koji dolaze u ovaj naš grad i županiju. Samim time su osvijetlili temeljni poziv čovjeka i društva te ljudsku djelatnost stavili u službu razvoja i procvata osobe i zajednice, pojedinačnog i zajedničkog – zaključio je.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist