Aktualno

Uzinić: “Ne bojte se Europske unije!”

Podizanjem barjaka s likom sv. Vlaha na Orlandov stup uz zvuke Himne svetom Vlahu otvorena je 1040. Festa Svetog Vlaha.

Prohladno i kišno vrijeme omelo je nešto veći odaziv Dubrovčana na festu od Kandelore i službeno otvorenje Feste Svetog Vlaha. Nakon nastupa Gradske glazbe i klanjanja barjaka pred Parčevom crkvom, nazočnima se obratio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Biskup Uzinić vratio je u sjećanje vrijeme Feste iz ratne 1992. godine i riječi njegovog pretkodnika, današnjeg nadbiskupa zadarskog Želimira Puljića: „Ohrabri se, narode moj…“, ali i istaknuo snagu i odlučnost branitelja.

Upozorio je kako je značajan neodaziv na referendum za Europsku uniju pokazao veliku podjeljenost u narodu te strah od gubitka suvereniteta.

– Danas svoj glas ohrabrenja želimo pridružiti svom predčasniku: Ohrabri se, narode moj! Ne boj se! Budi jedinstven i sve će ti biti dobro. Kao što je u jedinstvu i povezanosti sa sv. Vlahom kroz 1040 godina bilo bezbroj puta u povijesti ovoga grada. Bez toga zaista ne bi bilo moguće shvatiti kako bi ova mala zajednica, okružena pohlepnim i okrutnim neprijateljima, mogla opstati i napredovati. A opstala je i napredovala – kazao je biskup Uzinić, te upozorio kako više od straha od Europske unije ljudima na srcu treba biti briga za razvijanje zdrave nacionalne samosvijesti.

Na otvorenju Feste pročitane su čestitke iz domovine, inozemstva te telegrami čestitke dubrovačkih pomoraca, a zatim je biskup iz ruku 'trzica' primio plodove zemlje i pustio dvije bijele golubice.

Slavlju su, uz Trombunjere i Primorske svatove, još nazočili Keglevićeva straža iz Pregrade, Križevačka djevojačka straža, Hrvatski sokol iz Vinkovaca te Požeška građanska straža.

Pročitajte još

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik osvaja medalje na natjecanju festivala Biser mora

Dulist

POZIV GRAĐANIMA Predložite lokacije za nadzor brzine!

Dulist

‘KOLIKI PROSTOR!’ ‘Miovića šuma’ svakog dana s novim vizurama, a od ‘šume’ više nema ni traga!

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija