Aktualno

Vlahušićeve kritike sa svečane sjednice

laureati309

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić u svom govoru uz Dan Grada i blagdan našeg Parca nije propustio priliku kritizirati druge.

I to, očekivano, Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje mu je trn u oku od dolaska na vlast u lipnju 2009. Ali i državu vezano za Sponzu, te Županiju i njenu nadležnost nad gradskim Portom.
Povrat Sponze u vlasništvo Grada Vlahušić je, podsjetimo, tražio u istoj prilici 2010. godine, dakle u svom govoru uz Festu. A danas je poručio:

– Grad se temelji na vrijednostima stvaranim stoljećima – „Zaboravite osobne stvari, brinite se za javne“ i „sloboda se ne prodaje za svo blago svijeta“, prožimaju se i upućuju nas na novu tržišnu odrednicu: „Nema slobode bez vlasništva“. Proteklih desetljeća neke od ovih vrijednosti su bile potisnute, nastajala je nova organizacija države, koju ćemo, stremeći europskom obzoru mijenjati i unapređivati.

Banner 300x250 DU 1

Grad koji se brine za javno, ne miri se s time da gradskim zidinama upravlja privatna udruga građana bez javnoga nadzora i javne odgovornosti, da Sponza, riznica, škola, državna riznica, osnovni element državnosti nije gradsko vlasništvo – rekao je Vlahušić, istaknuvši kako dvadeset posto vlasništva nad Zavodom za obnovom Dubrovnik nije dostatno kako bi grad kvalitetno upravljao svojom baštinom. Zato, smatra Vlahušić, udio grada u ZOD-u treba povećati.

– Poštujemo županije, tako i našu, dubrovačku, njihove ovlasti i pravo na upravljanjem pomorskim dobrom, ali nam je neprihvatljivo da gradski porat, kao sastavni dio zaštićene povijesne cjeline i života Dubrovčana nije u nadležnosti grada – zaključio je gradonačelnik, koji o svemu danas iznesenom govori već zadnje dvije i pol godine.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist