Aktualno

Vlahušićeve kritike sa svečane sjednice

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić u svom govoru uz Dan Grada i blagdan našeg Parca nije propustio priliku kritizirati druge.

I to, očekivano, Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje mu je trn u oku od dolaska na vlast u lipnju 2009. Ali i državu vezano za Sponzu, te Županiju i njenu nadležnost nad gradskim Portom.
Povrat Sponze u vlasništvo Grada Vlahušić je, podsjetimo, tražio u istoj prilici 2010. godine, dakle u svom govoru uz Festu. A danas je poručio:

– Grad se temelji na vrijednostima stvaranim stoljećima – „Zaboravite osobne stvari, brinite se za javne“ i „sloboda se ne prodaje za svo blago svijeta“, prožimaju se i upućuju nas na novu tržišnu odrednicu: „Nema slobode bez vlasništva“. Proteklih desetljeća neke od ovih vrijednosti su bile potisnute, nastajala je nova organizacija države, koju ćemo, stremeći europskom obzoru mijenjati i unapređivati.

Grad koji se brine za javno, ne miri se s time da gradskim zidinama upravlja privatna udruga građana bez javnoga nadzora i javne odgovornosti, da Sponza, riznica, škola, državna riznica, osnovni element državnosti nije gradsko vlasništvo – rekao je Vlahušić, istaknuvši kako dvadeset posto vlasništva nad Zavodom za obnovom Dubrovnik nije dostatno kako bi grad kvalitetno upravljao svojom baštinom. Zato, smatra Vlahušić, udio grada u ZOD-u treba povećati.

– Poštujemo županije, tako i našu, dubrovačku, njihove ovlasti i pravo na upravljanjem pomorskim dobrom, ali nam je neprihvatljivo da gradski porat, kao sastavni dio zaštićene povijesne cjeline i života Dubrovčana nije u nadležnosti grada – zaključio je gradonačelnik, koji o svemu danas iznesenom govori već zadnje dvije i pol godine.

Pročitajte još

NOĆNJAK 2023. Veliki broj medalja ide u Ljubač!

Dulist

FOTO/VIDEO Biskupov blagoslov poma i maslinovih grančica ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

Lokrum je otvoren za posjetitelje, prvi brod je u 10 sati

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija