Politika

UZBURKALI SE DUHOVI U VIJEĆNICI Jesu li građani vlasnici grobova koje su platili poput omanjeg stana?

UZBURKALI SE DUHOVI U VIJEĆNICI Jesu li građani vlasnici grobova koje su platili poput omanjeg stana?

Prijedlog odluke o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi – Groblje Boninovo uzburkalo je duhove u Gradskoj vijećnici. Iako nadležni pročelnik Zlatko Uršić tvrdi kako se ovom odlukom po pitanju vlasništva nad grobnicama ništa ne mijenja u odnosu na dosadašnje stanje, vijećnik Pero Vićan smatra kako se ova odluka odnosi na stotine građana koji će, ako odluka prođe, uvjeren je krenuti s tužbama prema Gradu. Prvi on! Zamolio je gradonačelnika da točku povuče s dnevnog reda.

-Kako ćemo ovo objasniti građanima – pitao je Vićan. Njega naime zanima čiji je grob na Boninovu kojega je netko kupio po cijeni omanjeg stana – onoga tko ga je kupio ili Grada Dubrovnika.

Pročelnik Uršić objasnio je kako je vlasnik groba zapravo nositelj prava korištenja te je on vlasnik samo nadgrobnog dijela, a za ono ispod zemlje je nositelj prava korištenja dok uredno ispunjava svoje obveze.

-Ništa se ne mijenja, samo groblje Boninovo proglašavamo komunalnom infrastrukturom kao javnim dobrom u općoj uporabi – rekao je Uršić.

-Ovo se tiče stotine građana, pojam korištenja možda postoji, nisam iščitavao taj zakon detaljno kao vi. Mi za ovo nećemo glasati, kad ovo dođe do građana i kad se u katastarski operat to spusti, automatski i u zemljišno-knjižni imat ćemo stotine tužbi. Prvi ja ću tužiti – rekao je Vićan.

-Ova odluka nema veze s vlasništvom nad grobnicama, ništa se nije promijenilo, samo se knjiži kao komunalna infrastruktura – objašnjavao je dalje Uršić.

Maro Kristić istaknuo je kako je građani sigurno misle da su vlasnici grobnih mjesta.

-Netko trguje pravom korištenja gradske komunalne infrastrukture, mislim da je puno ljudi tu u zabludi – rekao je Kristić.

Uršić je napomenuo kako pravo korištenja može biti predmet kupoprodaje. Naglasio je i kako je sve regulirano zakonom iz 1998. godine koji se u tim dijelovima nije mijenjao.

Ivan Maslać rekao je Vićanu kako je šokiran što pročelnik citira zakon takav kakav jest te da se Zakon mijenja u saboru.

Na kraju je gradonačelnik povukao odluku s dnevnog reda, koja će se, rekao je, bolje iskomunicirati s građanima.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist