Politika

UZBURKALI SE DUHOVI U VIJEĆNICI Jesu li građani vlasnici grobova koje su platili poput omanjeg stana?

Prijedlog odluke o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi – Groblje Boninovo uzburkalo je duhove u Gradskoj vijećnici. Iako nadležni pročelnik Zlatko Uršić tvrdi kako se ovom odlukom po pitanju vlasništva nad grobnicama ništa ne mijenja u odnosu na dosadašnje stanje, vijećnik Pero Vićan smatra kako se ova odluka odnosi na stotine građana koji će, ako odluka prođe, uvjeren je krenuti s tužbama prema Gradu. Prvi on! Zamolio je gradonačelnika da točku povuče s dnevnog reda.

-Kako ćemo ovo objasniti građanima – pitao je Vićan. Njega naime zanima čiji je grob na Boninovu kojega je netko kupio po cijeni omanjeg stana – onoga tko ga je kupio ili Grada Dubrovnika.

Pročelnik Uršić objasnio je kako je vlasnik groba zapravo nositelj prava korištenja te je on vlasnik samo nadgrobnog dijela, a za ono ispod zemlje je nositelj prava korištenja dok uredno ispunjava svoje obveze.

-Ništa se ne mijenja, samo groblje Boninovo proglašavamo komunalnom infrastrukturom kao javnim dobrom u općoj uporabi – rekao je Uršić.

-Ovo se tiče stotine građana, pojam korištenja možda postoji, nisam iščitavao taj zakon detaljno kao vi. Mi za ovo nećemo glasati, kad ovo dođe do građana i kad se u katastarski operat to spusti, automatski i u zemljišno-knjižni imat ćemo stotine tužbi. Prvi ja ću tužiti – rekao je Vićan.

-Ova odluka nema veze s vlasništvom nad grobnicama, ništa se nije promijenilo, samo se knjiži kao komunalna infrastruktura – objašnjavao je dalje Uršić.

Maro Kristić istaknuo je kako je građani sigurno misle da su vlasnici grobnih mjesta.

-Netko trguje pravom korištenja gradske komunalne infrastrukture, mislim da je puno ljudi tu u zabludi – rekao je Kristić.

Uršić je napomenuo kako pravo korištenja može biti predmet kupoprodaje. Naglasio je i kako je sve regulirano zakonom iz 1998. godine koji se u tim dijelovima nije mijenjao.

Ivan Maslać rekao je Vićanu kako je šokiran što pročelnik citira zakon takav kakav jest te da se Zakon mijenja u saboru.

Na kraju je gradonačelnik povukao odluku s dnevnog reda, koja će se, rekao je, bolje iskomunicirati s građanima.

 

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Zašto je podržan plan Zračne luke koji pokriva nečiju nesposobnost?

Dulist

FRANKOVIĆ UZVRATIO SRĐEVCIMA Pozdravila vas je Renata Suša

Dulist

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ako se želite boriti za javni interes, uvijek ste stranka u postupku, ne samo kad vam to odgovara’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija