Politika

POTREBICA PORUČIO Bit ću protiv dodatnih hotelskih sadržaja na Babinom kuku

POTREBICA PORUČIO Bit ću protiv dodatnih hotelskih sadržaja na Babinom kuku

Tijekom rasprave o pokretanju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ‘Babin kuk’ gradonačelnik je objasnio kako se ovaj dokument neće usvojiti bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te zaštite javnog interesa.

-Puno se primjedbi čulo na ideju pokretanja ovih izmjena, a postavilo se i pitanje zašto ovo ne ide kroz generalni postupak izmjena i dopuna GUP-a jer je to bolje i kvalitetnije. Kad se ide kroz objedinjeni postupak izmjena PPU-a, GUP-a i UPU-a u odnosu na redovnu proceduru veća je i detaljnija kontrola jer se ide ciljano na jedno područje te je puno veća pažnja javnosti tada nego kad se razmatra cijeli grad – rekao je gradonačelnik Mato Franković Također je naglasio kako se ovdje radi o početnom postupku, a konačni dokument ovisit će o odluci vijećnika. Također je posebno naglasio kako se nigdje nije navelo što će se i gdje točno graditi jer će to pokazati izrada plana.

-Do toga ćemo doći u procesu planiranja – rekao je te podnio amandmane kako bi smanjio bilo kakvu implikaciju za gašenje zelenih zona i javnih prostora-

-Ovim amandmanima dodatno pojačavamo činjenicu da se štiti javni prostor – rekao je te još jednom naglasio kako je ovo početak postupka izmjena UPU-a.

Nadležna pročelnica Jelena Lončarić rekla je kako je riječ o reorganizaciji unutar UPU-a Babin kuk te kako se ne radi o cijelom obuhvatu nego samo o dijelu područja interesa tvrtke Valamar gdje su njihovi kapaciteti, te o Glavici Babinog kuka gdje se radi o usklađenju UPU-a s prethodno donesenim izmjenama GUP-a za Visoku ugostiteljsku školu.

Andro Vlahušić predlaže da se formira međustranačko tijelo koje će odrediti javni interes. Inače, na početku sjednice tražio je izostavljanje ove točke s dnevnog reda današnje sjednice. Gradonačelnik je rekao kako je napravljena snimka jer je geodet završio posao.

-Sve se zna, nema nedoumica – rekao je.

-Ide se netransparentno u ciljane izmjene prostornog plana, a glavni branitelj ste vi, a ne stručne službe i zbog toga sumnjamo kakve ste to dogovore uspostavili s Valamarom. Iza svega vjerojatno stoje vrlo konkretni dogovori – rekao je Đuro Capor dodavši kako se ‘javnost gazi’.

-Kad se ciljano nešto mijenja, ciljano se pogoduje – smatra Capor.

Franković mu je odgovorio na ono ‘javnost se gazi’.

-Dajte mi jedan primjer za to – rekao mu je gradonačelnik.

-Nema dogovora ispod stola, nema mračnih sila, nema europskih i svjetskih liberalnih organizacija koje financiraju mene poput onih koje financiraju Možemo! i Srđ je Grad – rekao je dalje Franković dodavši kako se ovdje štiti javni interes.

-Ne rade svi u školama i kulturnim ustanovama, nisu se svi nakačili do kraja života na proračun i nema svatko prostor na Vojnoviću da može puštati cajke u svom objektu. Postojimo i mi drugi koji živimo i radimo od svog posla – oštar je bio gradonačelnik prema Caporu.

Maro Kristić ističe kako je ovo veliki zahvat u prostoru koji ostavlja posljedice na život cijelog grada.

Nikša Selmani rekao je kako su dosad građanima bili zatvoreni svi pristupi Babinom kuku i da zato ne vjeruju u ovo. Ističe kako ovdje nema nikakvih prednosti za građane.

-Svaki postupak kao ovaj izaziva pažnju javnosti koja želi biti uključena. Privatnik želi realizirati investiciju koja će mu donijeti bolje i kvalitetnije goste. Vijećnik Selmani se pita što je tu interes građana. Interes građana je zapravo da se tamo dogodi investicija, to je interes onih koji ne žive od proračunskog novca jer postoje ljudi u ovom gradu koji rade u hotelima, i njihov interes je da tamo dođu visokokvalitetni gosti – objasnio je Franković.

-Da se hoteli po gradu nisu izgradili, danas bismo se bavili poljoprivredom, ili bismo hvatali ribe – istaknuo je Franković. Dodao je kako izgradnja hotela nije smrtni grijeh, ali uzimanje javnog prostora na uštrb realizacije tog hotela jest.

-Zato smo mi tu da ne dozvolimo ni milimetar našeg javnog prostora, a istovremeno da promišljamo da umjesto jedne Minčete ili Tirene treba doći hotel s 4 ili 5 zvjezdica jer želimo izvrsnost destinacije – želimo biti najbolji – rekao je dalje Franković.

Jasmin Deraković obranio je Capora rekavši kako on kao profesor sigurno puno više da nego što ‘posisa’. Kristića je zanimalo na čiju se inicijativu pokreću izmjene i dopune ovog Urbanističkog plana jer ‘imam dojam da Grad pokreće inicijativu’, no kad čita program u njemu vidi interese investitora.

-Ako mi pokrećemo, na krivom smo putu – smatra Kristić. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je inicijativa Valamarova, dok Grad paralelno s tim želi ostvariti svoje interese.

-Ovim se izmjenama postojeći UPU usklađuje s ranije usvojenim izmjenama GUP-a što će omogućiti manju gradnju u odnosu na ranije – rekao je gradonačelnik.

-Nekad prije Srđ je Grad je bio temeljit, detaljan i upućen, a iz vaše rasprave ispada da materijale uopće niste pročitali – rekao je gradonačelnik Đuru Caporu, koji je pitao je li istina da je krajobraznu studiju radio sam Valamar. Capor je ponovio kako javni interes nije deklariran u ciljevima na kojima se prostorni plan zasniva. Također rekao kako će ova strana Babinog kuka izgledati kao i ona između Neptuna i Presidenta.

-Dubrovniku ne trebaju neki novi hoteli jer niti imamo radnika niti imamo infrastrukture – rekla je između ostalog Petra Marčinko.

Pročelnica Jelena Lončarić otklonila je dilemu pojedinih vijećnika o kapacitetima novih turističkih zona. Rekla je kako trenutno na Babinom kuku Valamar ima 4436 kreveta i ta se brojka ne smije prijeći.

Došlo je vrijeme od pauze, a nakon nje tek slijede pojedinačne rasprave. Ovo su uglavnom do sad bile replike.

U 15 sati nastavljena je rasprava.

Željko Raguž rekao je kako se povela rasprava na koji način investitor može pokrenuti cijelu proceduru. Rekao je kako sukladno zakonu to može inicirati svatko.

-Važećim UPU-om dopušteno im je puno toga. Gusta izgradnja naselja turističkih vila, a zona se proteže od teniskih terena do ceste Vatroslava Lisinskog – iznio je Raguž dodavši kako bi bilo više sumnjivo da se u izmjene ide u redovnoj proceduri. Pozdravlja inicijativu Valamara za podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta.

-Podržavam i širenje kapaciteta te stvaranje popratnih sadržaja, ali je pitanje svih pitanja kakve koristi od toga imaju građani. Mi nemamo ništa protiv vaših investicija, ali jedini pravi gospodari tog prostora su Grad i građani. Ne možemo voditi grad s naglaskom na gospodarski interes kad su pojedini protiv apsolutno svake investicije koja se događa – rekao je.

Marko Potrebica ističe kako je prvi korak izuzetno važan te se ne smije krenuti u krivom smjeru.

-Oni su pokrenuli proceduru ali to im ne daje za pravo da oni apsolutno definiraju budući prostor Babina kuka. To je za nas izuzetno važan prostor te se nitko neće naći koji će reći da imamo Minčetu kakvu imamo ili Minčetu s 4 ili 5 zvjezdica. Međutim, nisam bio pretjerano sretan kad sam dobio ove materijale, ali kad je gradonačelnik uputio amandmane ispravili smo krivi korak – rekao je Potrebica. Smatra da je važno krenuti u proceduru te se prostor može bolje definirati nego što je to slučaj s važećim UPU-om.

-Meni nije sporna ni garaža javnog karaktera – istaknuo je dalje.

-Imali ste gustu T2 zonu s vilama, a sad bi uz cestu ostavili vile, a dolje bi gradili hotel broj 3. Moje mišljenje je malo suprotno. Kad sagledavamo hotelski prostor moramo se voditi opstankom našeg naroda na jugu Hrvatske. Danas u obnovljenim hotelima nema tko raditi, pitanje je tko će raditi u tim hotelima. Bit ću vrlo kritičan za gradnju novih hotelskih sadržaja. Osobno ću biti protiv dodatnih hotelskih sadržaja na Babinom kuku – poručio je. Suzdržat će se od glasovanja jer ima dionice Valamara te smatra kako zbog toga ne bi bilo korektno sudjelovati u glasovanju. Rekao je kako će u javnoj raspravi biti za to da se podrži rekonstrukcija, gradnja kongresnog centra i garaže i definiranje javnih sadržaja.

U svojoj raspravi Đuro Capor rekao je da je ovo korak u krivom smjeru.

-Nije nam jasno koji će biti ishod ovih ciljanih izmjena i srljamo u Valamarovu maglu – istaknuo je.

Vratio se na 2007. godinu rekavši kako su građani tada bili glasni i aktivni, ali ih se pregazilo.

-Ne osvrćemo se na koji će se način ovo odraziti na žitelje Lapada, a pitanje je i tko će u svim ovim hotelima raditi i gdje će za njih biti smještaj – rekao je Capor dodavši kako su sve to iz DUB-a govorili još 2007.

-Kako se može ići u ciljane izmjene triju prostornih planova, a da izrađivaču nisu poznati osnovni podatci poput smještajnih kapaciteta – rekao je dalje.

Gradonačelnik Mato Franković odgovorio mu je kako je pročelnica Lončarić rekla točnu brojku kapaciteta.

-UPU iz 2007. nazivate lošim, citirate društvo DUB, evo povijesne prilike da ga napravimo dobrim – rekao je Caporu gradonačelnik.

-Ne radi se o većem broju kapaciteta, radi se o poboljšanju te o postupku u kojem ćemo tek definirati što, kako, gdje i na koji način – objasnio je dalje. Jamčim, dodao je, da ništa nećemo napraviti na štetu javnih površina i građana. Složio se s Caporom da je UPU iz 2007. godine loš.

-Mi moramo štititi javni interes i tu smo da ga svi zajedno štitimo. Ne treba se bojati izmjena, samo lošeg dokumenta nakon postupka – smatra.

Nikša Selmani rekao je kako se brkaju pojmovi kapaciteta.

-Jedan su smještajni kapaciteti, a drugi je broj kreveta. To su dvije različite stvari. Koliko mi je poznato dosadašnjim UPU-om je određen broj kreveta, oko 4300. Valamar sada trenutno ima 1961 smještajni kapacitet, a to je kao da imate sobu s više kreveta. Sada ispada da u 1961 smještajnom kapacitetu ima više od 4 tisuće kreveta. Zato je to problematično – rekao je Selmani.

-Podizanjem kvalitete smanjuje se broj soba – dodao je gradonačelnik.

Capor je rekao kako je preko 900 kreveta u kampu, uz još jedan hotel te 400 kreveta u vilama i sve su to novi kapaciteti.

-Događa se posvemašnja izgradnja sukladno apetitima Valamara – dodao je.

Potrebica je rekao kako cijeni njegov stav, ali ga je pitao je li slušao njegovo izlaganje. Napomenuo je kako s gradonačelnikovim amandmanom nema jednog hotela koji je smješten u zelenoj zoni. Hotel broj 3 nalazi se u dijelu gdje su urbanistički bile vile.

-Nema novih 2000 kreveta, ja ih ne mogu iščitati – rekao je Potrebica.

Vlahušić je rekao kako se iznose brojke koje nisu točne. Babin kuk sada ima 5 hotela.

-Danas ima manje od 3 tisuće ležajeva u hotelima. Njegovi dodatni kapaciteti su u GUP-u – rekao je Vlahušić.

Valamar će sigurno imati želje, ali njihove želje ne moraju biti naše želje – poručio je još jednom gradonačelnik.

Maro Kristić rekao je kako na Babin kuk danas građani idu u jako malom broju te da se netko za to dobro pobrinuo. Smatra kako kongresnom centru nije mjesto na Babinom kuku.

-Kako ćemo te ljude dovesti do zračne luke? – pitao je. Babin kuk je već nadmašio svoje održive kapacitete, dodao je.

-To ima reperkusije na cjelokupan život grada – rekao je Kristić, koji smatra da posljedice mogu biti ozbiljne.

Odgovorio mu je Potrebica koji je rekao kako nije zadovoljan Valamarom, ali ne bi rekao da su zatvoreni već zapušteni. Kristić se opravdao kako nije mislio da su formalno pravno zatvorili pristup građanima.

Nikša Selmani izrazio je bojazan da se ne zatvori istočni ulaz za što, rekao je, postoje naznake. Rekao je kako su ljudi izgubili naviku odlaska na Babin kuk, gdje se danas može doći jedino javnim prijevozom.

-Brine me vizura s mora, ali i sportski projekti – rekla je Katarina Doršner. Zanima je ako se sruše teniski tereni, jedini u Dubrovniku s tvrdom podlogom, gdje će biti novi teniski tereni ili novi sportski sadržaji. Pozvala je sve arhitekte da sudjeluju u javnoj raspravi.

-Kad se loši projekti dogode, kao što je Marina Frapa, poslije je kasno – rekla je.

-Struka nam mora pomoći i glas struke se mora čuti – rekla je Doršner.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je Babin kuk kad je napravljen imao jako puno javnih sadržaja, kasnije je došlo do degradacije ponude, kad su nakon rata prostori na Malom Stradunu prodani.

-Prostoru treba uređenje – rekla je između ostaloga te dodala kako nije sve što se tamo događa loše, ali da može biti puno bolje.

-Ako je Babin kuk nekad bio planiran za maksimalno 5 tisuća kreveta, nitko ne spominje da danas odlučujemo samo o dijelu UPU-a, nitko ne gleda Babin kuk kao cjelinu – smatra Capor.

-Bi li predstavnici investitora pristali na ovo o čemu danas govorimo? – pitao je Vlahušić rekao kako dosad Babin kuk ništa nije tražio od Grada. Ovo je prvi put.

-Trebamo definirati javne interese i tek onda krenuti u proceduru – rekao je.

Jasmin Deraković rekao je kako se treba postići sinergija između želje investitora i javnog interesa. Iznio je tri osnovna problema – nedostatna prometna infrastruktura, kanalizacija te nedostatak radne snage.

Prijedlog odluke prihvaćen je s 11 glasova za.

POTREBICA PORUČIO Bit ću protiv dodatnih hotelskih sadržaja na Babinom kuku

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist