Hrvatska

Uz Tolušića je uhićen i Željko Ferenc. Brani ga mladi odvjetnik iz Dola, Maro Konjuh

Uz Tolušića je uhićen i Željko Ferenc. Brani ga mladi odvjetnik iz Dola, Maro Konjuh

U hrvatskoj javnosti danss je odjeknula vijest o uhićenju bivšeg ministra Tomislava Tolušića, također bivšeg hrvatskog potpredsjednika Vlade.

Krimen mu je počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koje je sufinancirala Europska unija. Uz Tolušića, drugi uhićeni je viši savjetnik iz virovitičkog područnog ureda Ministarstva poljoprivrede, Željko Ferenc, a njega pak brani ‘naše gore list’ – mladi odvjetnik iz Dola Maro Konjuh.

Maro Konjuh, odvjetnik Željka Ferenca, izjavio je za HTV kako je njegov klijent porekao optužbe, te iznio kratku obranu. Tolušićevi odvjetnici Nikola Mandić i Ivan Stanić ranije su rekli kako ne mogu iznositi nikave informacije o predmetu zbog tajnosti istrage.

Ferenca se sumnjiči da je nezakonito pogodovao Tolušiću da njegov OPG dobije poticaje iako nije zadovoljavao uvjetima natječaja.

Kako prenosi Jutarnji, Tolušica se tereti za više stvari, u jednom slučaju da je dobio 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje, dok je drugu polovicu podnositelj zahtjeva morao financirati sam. Kako sumnjaju istražitelji, Tolušić je pritom lažno prikazao da ima 50 posto vlastitih sredstava za vinariju, kako bi ishodio dobivnje druge polovice, odnosno bespovratnih sredstava.

U drugoj optužbi, neslužbeno doznajemo, Tolušića se tereti da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za vinogradarski projekt za nove nasade vinove loze, predočavajući lažno da se radi o zemljištu oranici, bez postojećih nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist