Kultura

Uz kavu i druženje otvoren Čitateljski klub u Lazaretima

Uz kavu i druženje otvoren Čitateljski klub u Lazaretima

Čitateljski klub otvoren je u srijedu u trećoj lađi u Lazaretima. Moderatorica kluba bila je diplomirana je komparatistica književnosti i rusistica Ivana Marinović. Kako sama kaže, čitateljski klub može se osnovati i u vlastitom domu te se ne mora biti stručna osoba da bi se pokrenuo jedan ovakav klub.

– Naš čitateljski klub je dosta slobodan, naši članovi će sami odabirati knjige koje žele čitati i birati će način na koji će obrađivati određeno djelo, a moja uloga je sugerirati i predlagati im dobru knjigu, potaknuti ih i dati im ideje – istaknula je Marinović.

Objasnila je kako se ovaj novoosnovani klub ne bavi obrađivanjem knjiga po školskom principu, vođenjem dnevnika čitanja, zapisivanjem bilježaka o piscu, popisivanjem glavnih i sporednih junaka, već se temelji na prepričavanju osobnog doživljaja knjige. Sukladno s tim, članovi kluba s moderatoricom vodit će brigu o tome da se ničije mišljenje ne omalovažava, već da se komunikacija odvija kroz raspravu i kritičko iznošenje vlastitih opažanja, bez vrijeđanja i svađanja.

Cilj ovog projekta je potaknuti ljude na što raznovrsnije i češće čitanje te kroz interakciju s ostalim ljubiteljima knjiga razvijati ugodnu i plodonosnu komunikaciju, ali isto tako i obogatiti rječnik i unaprijediti svoje znanje o određenim temama. A budući da uz knjigu uvijek ide i kava, čitatelji će moći uz debate o sadržaju i dojmu knjiga, piti svoj omiljeni topli napitak te se tako osjećati kao kod kuće.

Za sada klub čini 20 članova, ali vrata čitateljskog kluba su uvijek otvorena, u bilo kojem trenutku se mogu prijaviti novi članovi, napomenula je Marinović. Čitateljski klub organiziran je u sklopu projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“, a članovi kluba sastajat će se jednom mjesečno, na početku mjeseca ili po dogovoru.

Mia Josipović

Pročitajte još

LEROVO ‘ČITANJE GRADA’ Bilješke dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića

Dulist

U KNEŽEVOM DVORU Promocija albuma Bonačić/Corvino/Lipić

Dulist

Glazba Ston gostovala na natjecanju u mažoret plesu u Tomislavgradu

Dulist