KulturaUrednički izbor

KOVAČEVIĆEVI KOLURI GRADA Dječja razveseljenost i očaranost kao umjetnički stil

KOVAČEVIĆEVI KOLURI GRADA Dječja razveseljenost i očaranost kao umjetnički stil

Otvorenje izložbe ‘Koluri Grada od svetoga Vlaha’ člana Bratovštine festanjula, slikara, člana katedralnog zbora te autora monografije ‘Sveti Vlaho i njegovi festanjuli’ Dubravka Kovačevića upriličeno je u srijedu u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Izložbu je moderirala djelatnica knjižnice Matija Nenadić, a djela je predstavio profesor Teo Trostmann. Nekoliko riječi o svom radu rekao je i sam autor Kovačević te se zahvalio svojoj supruzi Luciji na snazi, smirenosti i duhovnosti koja prelazi na njega.

– Ja sam uvijek crtao i slikao, ali nisam nikada to nikome pokazao, i sad sam iskoristio tu priliku da Vam pokažem kako ja to radim. Presretan sam i ne znam jesam li na Zemlji ili na nebu – kratko je komentirao Kovačević.

Izložba obuhvaća desetljeća proglasa sv. Vlaha koje je slikar Kovačević skupljao i čuvao. Kako je naglasila Nenadić, dječja razveseljenost i očaranost prisutna je u svakom Kovačevićevom djelu.

– Pitala sam slikara kako će se zvati izložba, a on je rekao ‘Sv. Vlaho’ iako ni na jednoj slici nema Sveca, a onda me podsjetio na nešto što sam zaboravila. To je da su sv. Vlaho i Grad jedno – ispričala je Nenadić.

Profesor Trostmann rekao je kako je Kovačević strpljivo, razmišljajući, učeći, savjetujući se radio na svojim djelima te se publici predstavio kao zreli umjetnik. Usporedio ga je sa sv. Josipom iz Biblije jer, kako naglašava, imaju sličnu smirenu i strpljivu osobnost koja je omogućila sastavljanje monografije, a to je bio mukotrpan i naporan put.

Izložba ‘Koluri Grada od svetog Vlaha’ bit će otvorena do 15. veljače.

Mia Josipović

Pročitajte još

Glazba Ston gostovala na natjecanju u mažoret plesu u Tomislavgradu

Dulist

KONCERTI U UMJETNIČKOJ ŠKOLI Podržite mlade klavirske nade!

Dulist

POTICANJE DJECE NA ČITANJE Radionice za odgojitelje, roditelje i knjižničare

Dulist