Županija

UZ DAN OPĆINE LASTOVO Cebalo o boljem povezivanju otoka

UZ DAN OPĆINE LASTOVO Cebalo o boljem povezivanju otoka

Zamjenik župana Joško Cebalo nazočio je svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom blagdana sv. Kuzme i Damjana i Dana općine Lastovo.

Zamjenik Cebalo u ovoj prilici je bio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a u svom govoru je istaknuo da kao otočanin može razumjeti većinu problema s kojima se Lastovci susreću u svakodnevnom životu.

”Mislim da mogu razumjeti da život na Lastovu zahtjeva brojne žrtve i odricanja i zato vam i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati na svemu što radite za ovaj otok, na svemu što radite kako bi osigurali što bolje uvjete svim stanovnicima otoka Lastova i u tome ste imali i do sada, a imat ćete i u budućnosti, punu podršku Dubrovačko – neretvanske županije. Kao što vjerujem svi znate, Dubrovačko – neretvanska županija je prošle godine kada se Općina našla u problemima, uplatila određeni iznos sredstava za deblokadu računa i na taj način omogućila Općini da može nastaviti funkcionirati. Trenutno pripremamo nekoliko projekata koji su po nama, značajni za otok Lastovo. Kao jedan od najznačajnih i najvrijednijih istaknuo bih projekt dogradnje luke Ubli vrijednosti gotovo 45 milijuna kuna. Trenutno smo u postupku ishođenja građevinske dozvole nakon čega nam slijedi i prijava na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te očekujemo do kraja ove ili početkom sljedeće godine i potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava. Nakon toga slijedi provođenje natječaja za izbor izvođača i sami početak radova. Ovaj projekt uz realizaciju projekta Pomorsko – putničkog terminala u Vela Luci za koji su nam odobrena sredstva u iznosu od 90 milijuna kuna zasigurno će omogućiti kvalitetnije povezivanja otoka Lastova”, rekao je zamjenik Cebalo te nastavio:

”Isto tako mi u Dubrovačko – neretvanskoj županiji već dulje vrijeme inzistiramo za uspostavljanju cjelogodišnje katamaranske linije između Lastova i Dubrovnika, a kao što smo uspjeli dogovoriti da ona sada plovi dva puta tjedno, imamo uvjerenja resornog Ministarstva da će ona postati svakodnevna. Nadalje, nakon inicijative roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu ovdje na Lastovu, koji žele stvaranje preduvjeta za pohađanje srednje škole u Dubrovniku ili otoku Korčuli, krenuli smo u pripremu projekta izgradnje đačkog doma na Korčuli za koji u našem proračunu imamo predviđenih 1,5 milijuna kuna. Taj projekt podržala je i Vlada RH na sjednici u Dubrovniku u veljači”, istaknuo je on.

”Dubrovačko – neretvanska županija priprema i jedan od najznačajnih projekata, a to je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u sklopu kojeg je planirana i izgradnja 6 pretovarnih stanica. Vrijednost cijelog projekta je oko 50 milijuna eura, a u narednih mjesec dana očekujemo donošenje odluke o dodjeli sredstava od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Jedna od 6 pretovarnih stanica se nalazi i na otoku Lastovu za koju imamo ishođenu lokacijsku dozvolu te nam je Ministarstvo državne imovine i darovalo potrebno zemljište. Vrijednost ovog projekta je oko 7,5 milijuna kuna. Izgradnjom Centra za gospodarenja otpadom i pretovarnih stanica zasigurno ćemo dugoročno i kvalitetno osigurati zbrinjavanje otpadom na području naše županije”, rekao je zamjenik Cebalo koji je ovom prilikom istaknuo i kako usprkos glasinama neće biti zatvaranja matičnog ureda na Lastovu.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist