Zanimljivosti

UZ 700. OBLJETNICU Kreme koje šire slavu ljekarne Male braće

UZ 700. OBLJETNICU Kreme koje šire slavu ljekarne Male braće

Ljekarna Male braće poznata je po svom neprekinutom djelovanju kroz duga stoljeća. Ova stara medicinska ustanova u pripravljanju lijekova koristila je iskustva mnogih.

Franjevački ljekarnici služili su se tako različitim farmaceutskim udžbenicima, ali i usmeno dobivenim receptima s različitih strana. S vremenom su mnoge pripravke usvojili, usavršili i prodavali kao proizvode svoje ljekarne.

Zahvaljujući modernim obavijesnim sredstvima, u novije doba ljekarna Male braće postala je nadaleko poznata upravo po tim pripravcima, koji se još uvijek rade po starim fratarskim receptima, na tradicionalni način. To su na primjer lijekovi: mast protiv hemoroida; mast za oštećenu kožu; mast za opekotine; tekućina protiv gljivica; tekućina i mast protiv herpesa, i druge.

Daleko poznatiji širom svijeta, posebno poslije Domovinskog rata, postali su kozmetički preparati, razne kreme ove ljekarne, također pripravljene tradicionalnim načinom. Jedna od popularnijih je ‘Gold krema’, koja je i jedna od starijih. Pravi se od čistog pčelinjeg voska i bademova ulja. Te dvije komponente, postaju međutim melem za suhu kožu, kad se miješaju polagano i točno na određeni način, što spada u tajne ljekarne. Tu su još razne kreme, kao što su: krema od ruža, krema od ružmarina; krema od lavande; krema od naranača; antirid krema protiv bora oko očiju; krema za ruke; krema za usnice, i druge.

Mnoge poznate novinske kuće objavile su članke o ovim proizvodima. Gotovo sve važnije svjetske televizijske kuće, barem su jednom o tome izvještavale. I poznata televizijska kuća BBC godine 2008. napravila je dokumentarni film ‘FRANCESCO´S MEDITERANNEAN VOYAGE Bosnia and Dubrovnik’ u kojem se na popularan način govori o kremama ljekarne Male braće, i u kojem je veliki dio vremena od 30 minutnog filma upravo posvećen njima.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist