Kultura

UZ 45. OBLJETNICU DJELOVANJA KUD Marka Marojice predstavio slavljenički program

UZ 45. OBLJETNICU DJELOVANJA KUD Marka Marojice predstavio slavljenički program

Danas smo se ovdje okupili kako bi vam pokazali naš prvi korak u obilježavanju 45. godina postojanja KUD-a Marko Marojica. U jednoj slici pokušali smo predstaviti cijelu Župu dubrovačku. Naša prijateljica Ana Demović napravila je logo u kojem je uspjela sažeti bit i suštinu društva. Puno je poskočica u našem kraju od Primorja do Konavala, ali župska je jedinstvena. Dovoljno je spomenuti stav plesača u kojem momak i djevojka su jedan napram drugoga podjednaki. Pokazali smo i obilježja muške nošnje te ona ženske – kolarin – rekao je prilikom predstavljanja loga te programa proslave 45. obljetnice KUD Marko Marojica, Mateo Čanić, umjetnički voditelj društva u petak na glavnom trgu u Mandaljeni.

KUD Marko Marojica danas broji 108 članova, ima nekoliko sekcija, tri plesne grupe od kojih su čak dvije dječjeg uzrasta, tamburaški i mandolinski sastav te mješovitu klapu, a sve je, kako je podsjetio moderator Boris Njavro, počelo tih sad već davnih 70-ih prošlog stoljeća u hotelu Orlando.

– 30. travnja 1976. bio je prvi službeni nastup pod imenom KUD Marka Marojice. Zapravo, dugo nismo znali koji je dan bio početak rada društva, a sad imamo i fotografiju koju nam je poslala članica iz Amerike. Na njoj je, među ostalim, prikazan prvi predsjednik Mato Vlašić i voditelj pokojni Branko Tadić te Branko Lise. Već 45 godina njegujemo plesanje župskih bala, poskočice, mazurke, dueta… kola seljančica koju ćemo, nadam se, u obljetničkom kolu pokazati – kazao je predsjednik KUD-a Ivica Grbić Pajo.

O samom programu, uz napomenu kako će se on realizirati ako epidemiološke mjere to dozvole, nešto više nastavio je Čanić.

– Uz pomoć Općine i Turističke zajednice održat ćemo ovog ljeta plesne nastupe. Svečani koncert bi trebao biti 10. prosinca. Uz njega bit će i sjednica na kojoj ćemo se sjetiti svih trenutaka u proteklih 45 godina. Također, plan nam je napraviti veliku retrospektivnu izložbu fotografija. Naš Ivan Lujo izvukao je toliko materijala i nadamo se da ćemo ga svog uspjeti i pokazati. Ona bi se trebala održati kroz listopad. Pripreme su u tijeku. Bit će i predstava u kojoj će sudjelovati sve generacije KUD-a od plesa do svirke – poručio je Čanić.

Na njega nadovezao se Ivan Vlašić, voditelj tamburaškog i mandolinskog sastava te mješovite klape koji objasnio kako se ljubav prema tradiciji u ovom društvu njegovala od najmanjih uzrasta.

– Nastojimo s djecom odmah početi svirati na žičanim instrumentima kako bi nastavili drevnu tradiciju. Ja sam to osobno počeo raditi već 1993. kad smo se vratili iz izbjeglištva. Nakon što smo bili u crkvi sv. Mandaljene, nekoliko godina smo djelovali u OŠ Župa dubrovačka. Ovu priliku iskoristio bih kako bi pozvao sve djevojke i mladiće koji su prošli kroz KUD da nam se pridruže jer nam fali svirača – dodao je Bašić.

Prisutnima obratio se i sam načelnik općine Silvijo Nardelli koji je pak iznio kako je KUD Marko Marojica upravo najbolje reklama kraja. Svojim nastupima pronijeli su glas o Župi dubrovačkoj diljem cijele Hrvatske.

– Poznata je suradnja našeg KUD-a s ostalim kulturno umjetničkim društvima, ali naglasio bih ipak onu s KUD-om Šokadije iz Starih Mikanovca, Slavonija. Ta 30-godišnja suradnja je rezultirala i potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu između naše dvije općine – zaključio je Nardelli.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist