Kultura

Dubrovački simfoničari otvaraju koncertnu sezonu u Dvoru

Dubrovački simfoničari otvaraju koncertnu sezonu u Dvoru

Nakon što je proteklih mjeseci kontakt s publikom održavao putem virtualnih koncerata, Dubrovački simfonijski orkestar dolaskom toplijih dana ima zadovoljstvo najaviti početak koncertne sezone u Kneževu dvoru. Prvi koncert održat će se u petak, 7. svibnja s početkom u 21 sat.
Gudačkim komornim sastavom ravnat će maestro Ivan Hut, dok će kao solist nastupiti Vid Veljak, vođa violončela DSO-a. Na programu su Rossinijeve Sonata za gudače u A duru (u aranžmanu Pavla Dešpalja) i Une Larme za violončelo i gudače gdje ćemo imati priliku čuti solista Vida Veljaka. Na programu su i Respighijeve Stare arije i plesovi.

– Dubrovački simfonijski orkestar je redovito svoju koncertnu sezonu u Kneževu dvoru započinjao početkom svibnja. Tako će i ove godine naš orkestar započeti zvucima glazbe u Dvoru, ali u znatno izmijenjenim okolnostima. Uglavnom će nastupiti komorni sastavi s manjim brojem glazbenika, uz poštivanje epidemioloških mjera i s manjim brojem publike. Puhački ansambli će povremeno održavati koncerte subotom u 11 h ispred Kneževa dvora i na drugim gradskim lokacijama. Uz dirigente Ivana Huta, Slobodana Begića, Pavla Zajceva, priključit će nam se i naš glavni dirigent Marc Tardue te istaknuti slovenski dirigent Uroš Lajovic. Solisti su uglavnom iz orkestra i Grada: Vid Veljak, Mihaela Čuljak, Mirabai Weismehl, Naira Asatrian, Džemal Cakić, Stefani Grbić. Vjerujemo da ćemo biti u mogućnosti organizirati skromnije izdanje Međunarodnog festivala opernih arija ‘Tino Pattiera’ i da se situacija tijekom ljeta omogućiti normalnije djelovanje orkestra – poručio je za DuList ravnatelj orkestra Damir Milat.

Maestro Ivan Hut tijekom svog školovanja osvojio je brojne nagrade na državnim natjecanjima. Od 2005. do 2010. godine bio je profesor viole, komorne glazbe i voditelj gudačkog orkestra u Glazbenoj školi „Josipa Hatze“. Od 2000. do 2009. godine bio je stalni član Splitskog komornog orkestra gdje se, uz konstantnu prisutnost i inspiraciju Mo. Pavla Dešpalja, izrodila ljubav prema dirigiranju. U kazališnoj sezoni 2013./2014. bio je ravnatelj Opere HNK Split. Nakon uspješnog završetka magisterija 2018. godine kao najbolji student generacije dobiva priliku nastupiti na jubilarnom 30. Gergiev festivalu u Rotterdamu uz Maestrovo usavršavanje pred prepunom dvoranom De Doelen. Među najzapaženijim suradnjama izdvajaju se Sinfonia Rotterdam, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski i Varaždinski komorni orkestar te Orchestra Sinfonica della Universidad del Guanajuato.
Vid Veljak violončelo je počeo učiti u trećoj godini života, a zapazivši njegov talent u vrlo ranoj dobi, prof. Valter Dešpalj poziva ga u svoju klasu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje kao četrnaestogodišnjak uspješno polaže prijemni ispit. Pobjednik je brojnih natjecanja među kojima su i međunarodna natjecanja Antonio Janigro u Poreču te Daleki akordi u Splitu, a 2015. godine bio je finalist prestižnog violončelističkog natjecanja “Guilhermina Suggia” u Portugalu. Kao solist nastupao je uz pratnju Stuttgartskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke Filharmonije, Zagrebačkih solista, Riječkog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a i Cantus ansambla. Od ožujka 2019. godine zaposlen je kao vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a iste godine objavljen je i njegov album Resonance(s).
Koncerti se održavaju skladu s epidemiološkim mjerama, a sve dodatne informacije i rezervacije dostupne su na broj telefona 417 110 i 091 613 7314.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist