Kultura

U Flori otvorena izložba Ivane Pegan Baće ‘Akustika u meni’

U ambijentu Flore u četvrtak je vrata svoje izložbe ‘Akustika u meni’ otvorila voditeljica galerije i multimedijalna umjetnica Ivane Pegan Baće. Kako je objasnila Pegan Baće, riječ je o presjeku njenih audio i video radova koje radi od 2014. godine, a neki od njih su nastali upravo u ovom prostoru.

– U zadnjih nekoliko godina smo u Flori napravili dosta izložbi. Od 2016. bit će ih skoro stotinu. Prostor je kroz boravak tolikih umjetnika i nas samih rastao. Naše namjere su zapravo bile da ga iznova prisvajamo. Poznajem ovaj prostor u mnogim trenutcima i on je jako akustičan. U prostoru u kojem je galerija se bolje čuje što ljudi govore izvana, nego u vrtu iako je on bliže šetnjici. On je kao neka ‘camera obscura’ za zvuk. Stalno imate osjećaj da tu netko ulazi i ustanete se, dođete te shvatite da ustvari tu nema nikoga. Razgovor je prošao pored vas, ali i taj njegov mali dio daje puno. U njemu su elementi kao što je boja glasa i ono o čemu se govori pa se to dalje proširi u tom tako dobro osmišljenom prostoru. Jednostavno sam htjela otvoriti te neke dijelove koje inače ne koristimo za izlaganje i osloboditi ih. Stvoriti prostor koji je poluotvoren, prijelaz je iz unutarnjeg u vanjsko – rekla je umjetnica.

Specifični ‘izraz’ Ivane Pegan Baće odraz je samoispitivanja, naizgled spontanog bilježenja određene atmosfere i zvučnog arhiviranja melankoličnih trenutaka. Ali, to njeno arhiviranje emotivne povijesti ne odvija se kao administriranje čisto ‘dnevničkih’ ili egzistencijalnih zapisa, već kao stvaralački čin: kao restauriranje popucalih narativnih odnosa, sada materijaliziranih nevidljivom artikulacijom i modulacijom, ‘skulptoralnim’ oblikovanjem izgovorenih riječi, glasova i tonova u korist intimne melodične komunikacije s nekim ili nečim drugim – možda iščezlim, ali sveprisutnim, možda tek pristiglim, ali neuhvatljivim, zapisao je o izložbi u popratnom tekstu Marko Stamenković.

Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja i može se pogledati svakim danom od 16 do 20 sati.

Pročitajte još

RASPISAN NATJEČAJ Dubrovačke ljetne igre traže novog ravnatelja

Dulist

Doris Šarić-Kukuljica dobitnica godišnje Nagrade Vladimir Nazor za 2020.

Dulist

Usvojen program 72. Dubrovačkih ljetnih igara, svečano otvaranje vraća se pred crkvu Parca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija