Kultura

U Flori otvorena izložba Ivane Pegan Baće ‘Akustika u meni’

U Flori otvorena izložba Ivane Pegan Baće 'Akustika u meni'

U ambijentu Flore u četvrtak je vrata svoje izložbe ‘Akustika u meni’ otvorila voditeljica galerije i multimedijalna umjetnica Ivane Pegan Baće. Kako je objasnila Pegan Baće, riječ je o presjeku njenih audio i video radova koje radi od 2014. godine, a neki od njih su nastali upravo u ovom prostoru.

– U zadnjih nekoliko godina smo u Flori napravili dosta izložbi. Od 2016. bit će ih skoro stotinu. Prostor je kroz boravak tolikih umjetnika i nas samih rastao. Naše namjere su zapravo bile da ga iznova prisvajamo. Poznajem ovaj prostor u mnogim trenutcima i on je jako akustičan. U prostoru u kojem je galerija se bolje čuje što ljudi govore izvana, nego u vrtu iako je on bliže šetnjici. On je kao neka ‘camera obscura’ za zvuk. Stalno imate osjećaj da tu netko ulazi i ustanete se, dođete te shvatite da ustvari tu nema nikoga. Razgovor je prošao pored vas, ali i taj njegov mali dio daje puno. U njemu su elementi kao što je boja glasa i ono o čemu se govori pa se to dalje proširi u tom tako dobro osmišljenom prostoru. Jednostavno sam htjela otvoriti te neke dijelove koje inače ne koristimo za izlaganje i osloboditi ih. Stvoriti prostor koji je poluotvoren, prijelaz je iz unutarnjeg u vanjsko – rekla je umjetnica.

Specifični ‘izraz’ Ivane Pegan Baće odraz je samoispitivanja, naizgled spontanog bilježenja određene atmosfere i zvučnog arhiviranja melankoličnih trenutaka. Ali, to njeno arhiviranje emotivne povijesti ne odvija se kao administriranje čisto ‘dnevničkih’ ili egzistencijalnih zapisa, već kao stvaralački čin: kao restauriranje popucalih narativnih odnosa, sada materijaliziranih nevidljivom artikulacijom i modulacijom, ‘skulptoralnim’ oblikovanjem izgovorenih riječi, glasova i tonova u korist intimne melodične komunikacije s nekim ili nečim drugim – možda iščezlim, ali sveprisutnim, možda tek pristiglim, ali neuhvatljivim, zapisao je o izložbi u popratnom tekstu Marko Stamenković.

Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja i može se pogledati svakim danom od 16 do 20 sati.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist