Grad

UTVRĐUJU SE PRAVILA IGRE Evo koliko će filmaši plaćati snimanja po Gradu

UTVRĐUJU SE PRAVILA IGRE Evo koliko će filmaši plaćati snimanja po Gradu

Gradonačelnik Mato Franković odlučio je ispuniti predizborno obećanje i uvesti pravila igre kada su u pitanju snimanja na javnim površinama.

Tako će gradski vijećnici u petak, 9. studenog raspravljati o Pravilniku o snimanju na javnim površinama i prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik, a koji, među ostalim, propisuje i naknade za zakup.

Kako se navodi u prijedlogu, pravilnikom se uređuje postupak davanja u zakup i na drugo korištenje javnih površina i prostora kojima upravlja Grad Dubrovnik za potrebe snimanja. Javne površine i prostori kojima upravlja Grad Dubrovnik daju se u zakup za potrebe snimanja i plaća se zakupnina ako se za potrebe snimanja: ometa normalan promet pješaka i/ili vozila, postavljanjem opreme i scenografije zauzima javna površina, potpuno ili djelomično zatvaraju ulice, trgovi, kanali, luke i sl. za pješački i drugi promet, zatvaraju prostori za potrebe snimanja te uključuju postavljanje opreme i scenografije.

Javne površine i prostori kojima upravlja Grad Dubrovnik daju se za drugo korištenje za potrebe snimanja i plaća se naknada za korištenje ako se za potrebe snimanja: ne ometa normalan promet pješaka i/ili vozila, ne postavlja oprema i scenografija na javnu površinu, ne zatvaraju potpuno ili djelomično ulice, trgovi, kanali, luke i sl. za pješački i drugi promet, ne zatvaraju prostori za potrebe snimanja i ne uključuju postavljanje opreme i scenografije.

Cijene zakupa ovise o samoj lokaciji i naravno kvadraturi pa se kreću od 3 do 50 tisuća kuna dnevno, dok se cijene za prostore kojima upravlja Grad kreću od 10 do 40 kuna po ‘kvadratu. No, Pravilnik propisuje i naknade za drugo korištenje pa se te cijene kreću dnevno od 2 do pet tisuća kuna ovinso o lokaciji i zakupljenoj površini.

Od plaćanja zakupa ili naknade za snimanje oslobađaju se snimanja studentskih filmova, promotivni film prema preporuci turističke zajednice, humanitarni, odnosno svaki onaj audiovizualni projekt kulturne ili obrazovne udruge koja izravno ili neizravno ne stječe profit od marketinga i produkcije filma ili od prikazivanja filmova i fotografija i sl. kao i snimanja za koje nadležno tijelo utvrdi kako oslobađanje od plaćanja naknade opravdava javni interes uz poštivanje načela razmjernosti.

Pravilnik se odnosi na sve aktivnosti vezane uz snimanje: filmova, serijala, televizijskih emisija (kao što su: dokumentarne emisije, turističko – promotivni uradci, emisije o modnoj industriji, reklamni i glazbeni spotovi, emisije o kulturnoj baštini i sl.), komercijalnih fotografija, računalnih programa i drugih vizualnih reprodukcijskih tehnologija u svrhu daljnje distribucije.

Dnevni iznos zakupnine: 

Placa, Pred Dvorom, Poljana Paska Miličevića, Vrata od Pila, Brsalje:
do 10 m2 – 6 tisuća kuna
do 50 m2 – 8 tisuća kuna
do 500 m2 – 15 tisuća kuna
do 1.000 m2 – 25 tisuća kuna
preko 1.000 m2 – 50 tisuća kuna

Povijesna jezgra (ostalo) i kontaktna zone (bez Brsalja)
do 10 m2 – 5 tisuća kn
do 50 m2 7 tisuća kn
do 500 m2 – 12 tisuća kn
do 1.000 m2 – 20 tisuća kn
preko 1.000 m2 – 40 tisuća kn

Izvan povijesne jezgre (bez kontaktne zone)
do 10 m2 – 3 tisuće kuna
do 50 m2 – 5 tisuća kuna
do 500 m2 – 7 500 kuna
do 1.000 m2 – 10 tisuća kuna
preko 1.000 m2 – 20 tisuća kuna

Cijelu odluku potražite ovdje.

 

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist