Kultura

UTORAK ‘Držićev renesansni Grad’ u Luži

UTORAK 'Držićev renesansni Grad' u Luži

Dom Marina Držića s veseljem poziva na otvorenje izložbe radova djece polaznika likovne radionice „Držićev renesansni Grad“ u Luži, u utorak, 13. prosinca 2022., u 17 sati. Sav ostvareni prihod ove tradicionalne humanitarne izložbe uoči Božića namijenjen je Dječjem domu Maslina Dubrovnik.

Višemjesečna likovna radionica „Držićev renesansni Grad“ za polaznike je bila besplatna, a s radom je započela 1. listopada 2022. Muzejska pedagoginja Doma Marina Držića, Jasmina Runje, ovaj put je za djecu pripremila kiparski izazov – niski reljef s motivima Dubrovnika.

“Svako je dijete umjetnik. Problem je ostati umjetnik nakon odrastanja.” – ustvrdio je Pablo Picasso. Ali je ponudio i rješenje: „Naučite pravila kao profesionalac, tako da ih možete kršiti kao umjetnik.“ Višemjesečne likovne radionice Doma Marina Držića polaznicima pružaju upravo to jer djeca imaju priliku razvijati vlastitu likovnu pismenost, kreativni pristup likovnom problemu te upoznati i savladati određenu likovnu tehniku, uz stjecanje novih znanja o najvećem hrvatskom komediografu, Marinu Držiću. Korist likovnih radionica koji završavaju humanitarnom izložbom je dvostruka jer polaznici, osim savladavanja novih likovnih tehnika, uče i kako je dobro činiti dobro.

Posebno nas veseli što se višemjesečna likovna radionica Doma Marina Držića, nakon pandemijskog prekida, vratila u svoj tradicionalni termin održavanja subotom, u Dom najvećeg hrvatskog komediografa. Nakon uvodnog razgovora s mentoricom Jasminom Runje, svaki polaznik likovne radionice je najprije izabrao motiv Grada kojeg je skicirao na papiru. Potom je uslijedilo modeliranje u glinamolu, a gotovi reljefi su se u završnom koraku oslikavali. Rezultat su maštoviti radovi koji podsjećaju na brončane odljeve, čiji motivi variraju od figuralnih do apstraktnih, a svima im je zajednička nit vodilja njihov i Držićev Grad, jedinstveni Dubrovnik.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist