Hrvatska

Utjecaj ratnih aktivnosti u Ukrajini i sankcija EU na gospodarstvo

Utjecaj ratnih aktivnosti u Ukrajini i sankcija EU na gospodarstvo

Agresijom na Ukrajinu došlo je do tektonskih poremećaja u globalnom gospodarstvu. Posebno je to izraženo na području Europe i država koje su poslovno snažno povezane s Rusijom i Ukrajinom ili, u određenim segmentima poput opskrbe plinom, u velikoj mjeri ovise o njima. Već sad, samo nekoliko tjedana od početka agresije, osjećamo učinke gospodarskih i tržišnih poremećaja – od cijene energenata do funkcioniranja financijskog sustava koji je u velikoj mjeri pogođen sankcijama zapada prema Rusiji, javljaju u službenom priopćenju iz Hrvatske gospodarske komore.

Naše tvrtke, koje su do sada vrlo uspješno poslovale na ova dva tržišta, snažno su pogođene, ponekad i potpunim, prestankom poslovanja s ovim tržištima. Neke tvrtke koje posluju na tržištu Rusije te tamo imaju snažne urede ili proizvodne pogone, suočene su s rizikom reakcije Rusije na sankcije, a koje bi dovele do oduzimanja ili zamrzavanja njihovog poslovanja – ističu dalje.

Uz već snažan inflatorni pritisak u globalnom gospodarstvu, može se očekivati dodatni pritisak radi otežane opskrbe određenih sirovina, kao i otežani tokovi dobavnih i proizvodnih lanaca. To će dodatno ograničiti ponudu uz jednako snažnu potražnju za određenim sirovinama i proizvodima, zaključuju, a detaljnije informacije za dosad uvedene sankcije, pregled utjecaja na gospodarstvo i pojedine sektore te
prijedloge mjera za ublažavanje posljedica ukrajinske krize na poslovanje hrvatskih tvrtki možete pogledati OVDJE.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist