GradUrednički izbor

UTD Ragusa pod hipoteku stavlja Dubravku i Mimozu, u zalog idu i nekretnine TUP-a

UTD Ragusa pod hipoteku stavlja Dubravku i Mimozu, u zalog idu i nekretnine TUP-a

Pred gradskim vijećnicima u ponedjeljak će se naći odluka o davanju suglasnosti za zaduživanje društva UTD Ragusa d.d. putem dugoročnog kredita, a za kupnju TUP-a. Sve ovo ključno je odraditi do 31. ožujka do kada UTD Ragusa mora izvršiti uplatu za kupnju ove vrijedne nekretnine, a s obzirom na dane bjanko zadužnice. Riječ je, podsjetimo, o kreditnom zaduženju u iznosu od 10,2 milijuna eura, a radi se o dugoročnom kreditu čiji je rok i krajnji način nenamjenski. Otplata kredita s kamatnom stopom 1,5 izvršavat će se u 216 mjesečnih rata na rok vraćanja 1. prosinca 2040. godine. Određeni su i instrumenti osiguranja zadužnica ovog društva među kojima se nalaze i nekretnine u vlasništvu društva UTD Ragusa, a tu su, uz hipoteke nad nekretninama, i zadužnica društva, korporativno jamstvo i zadužnica Luke Dubrovnik. Naime, Erste banka kod koje UTD Ragusa realizira kredit će s Lukom Dubrovnik sklopiti ugovor o solidarnom jamstvu te će Luka postati ‘jamac platac’ odnosno, jamčit će banci da će UTD Ragusa ispunjavati sve obveze koje na sebe preuzme prilikom zaduženja. UTD Ragusa inače u svom vlasništvu ima restoran Dubravka na Brsaljama, Express restoran, odnosno bivši Sky bar također na Brsaljama koji trenutno nije u najmu, restoran Mimoza u Ulici branitelja Dubrovnika te uredske prostore u ulici Ćira Carića odnosno u ‘Pentagonu’.

Dubravka i Mimoza idu pod hipoteku

Uvidom u zemljišne knjige i katastar jasno je kako će od navedenih nekretnina pod hipoteku ići restoran Dubravka na Brsaljama te restoran Mimoza, tj. suvlasnički dio nekretnine koja u naravi podrazumijeva kuću i vrt, s kojim je suvlasničkim dijelom povezano vlasništvo posebnog dijela u naravi. UTD Ragusa na ovoj nekretnini ima suvlasnički dio s neodređenim omjerom u etažnom vlasništvu. Pripadaju im prvi i drugi kat i potkrovlje zgrade uz odgovarajući suvlasnički udio cijele nekretnine. Na tri četvrtine ove nekretnine uknjižen je Grad Dubrovnik, dok po suvlasnički dio imaju i dvije privatne osobe iz Australije. Prema prijedlogu odluke o zaduživanju, osim hipoteke nad navedenim nekretninama, UTD Ragusa i Erste banka sklopit će i sporazum o osnivanju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretnini kojim se zasniva založno pravo nad TUP-ovim nekretninama, odnosno uredskim i pogonskim prostorima. UTD Ragusa dužna je to napraviti do 30. lipnja 2022. ili u suprotnom Erste banka može UTD Ragusi obračunati i naplatiti naknadu u visini od 2,0000 posto od neotplaćenog iznosa kredita. Založno pravo uspostavit će se i na nekretninama TUP-a u predjelu Knežice. Dakle, nakon što UTD Ragusa kupi TUP, njegovi će prostori u roku od tri mjeseca od kupnje ići u zalog kao jamstvo.

Grad će zakupiti prostore TUP-a

Također, u trenutku kad UTD Ragusa postane većinski dioničar TUP-a, Grad Dubrovnik će s društvom TUP sklopiti ugovor o zakupu kojim će uzeti u zakup nekretnine u vlasništvu TUP-a. Nekretnine se u naravi odnose na 250 metara četvornih urednih prostora i 2100 metara četvornih pogonskih prostora. Ove bi nekretnine Grad Dubrovnik ugovorom o zakupu uzeo u zakup od TUP-a po cijeni od  20 eura po metru kvadratnom za uredske prostore mjesečno, što bi ukupno iznosilo pet tisuća eura mjesečno te deset eura po metru kvadratnom za pogonski prostor mjesečno, što bi po mjesecu ukupno iznosilo 21 tisuću eura. Ukupna mjesečna zakupnina tako bi iznosila 26 tisuća eura mjesečno. Pismo namjere bilo bi obvezujuće, naglašeno je u Prijedlogu odluke, isključivo u slučaju da banka društvu UTD Ragusa odobri kredit za kupnju TUP-a. Potvrdom ovih odluka na Gradskom vijeću Grad će steći imovinu procijenjenu na 18,6 milijuna eura, odnosno gotovo 140 milijuna kuna. Otkupom dionica TUP-a, posredstvom društva UTD Ragusa, Grad Dubrovnik će tako steći preko 9000 m2 prostora na strateškoj poziciji u Gružu te 17000 m2 u Komolcu.

Zanimljivo je, među ostalim dodati i da prihod koji je UTD Ragusa ostvarila iznajmljivanjem prostora u razdoblju prije pandemije, gdje je bazna 2019. godina, iznosi oko dva milijuna kuna. Očekivanim obnavljanjem i potpisom novih ugovora o najmu očekuju ciljani prihod od 5,1 milijun kuna. TUP d.d. je prije pandemije ostvarivao prihode od zakupa u iznosu od 3,1 milijun kuna. Kupnjom društva, navodi se u Prijedlogu odluke o zaduživanju, očekuje se ostvarivanje postojećih prihoda od zakupa u iznosu od 3,1 milijun kuna. Računajući i preostale uredske i skladišne prostore, istaknuto je u Prijedlogu, koji se oslobađaju kupnjom TUP-a, a koje će iznajmiti Grad Dubrovnik, može se računati na dodatna tri milijuna kuna godišnje. Iz poslovanja UTD Raguse vidljivo je da je ovo društvo stabiliziralo svoje poslovanje i da u nadolazećoj normalizaciji može očekivati i značajno veće prihode ako se kreira dobra poslovna politika iznajmljivanja vrijednih nekretnina na području grada. UTD Ragusa proteklu je 2021. godinu završila s neto dobiti u iznosu od 229.079 kuna. Sukladno izjavama dosadašnje direktorice Marije Šimunović, vidljivo je da UTD Ragusa nema nepodmirenih obveza iz prethodnih godina te da nema obveza prema kreditima.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist