Grad

[USUSRET SEZONI] DANIEL MARUŠIĆ Veseli generalni oporavak tržišta, ali morat ćemo biti skromnijih očekivanja

[USUSRET SEZONI] DANIEL MARUŠIĆ Veseli generalni oporavak tržišta, ali morat ćemo biti skromnijih očekivanja

Generalni oporavak turističkog tržišta nakon pandemije koronavirusa nešto je što je Hrvatska, a posebno njen jug dugo očekivao. Nakon nekoliko godina pandemije, početka rata u Ukrajini i sveukupne neizvjesnosti, čini se kako se turizam sada bliži svome punom oporavku. Naravno, postoje neke promjene, no generalno – ponovni uzlet u turizmu sve veseli.

‘Izostanak dalekih tržišta’
Vlasnik ‘Dubrovnik Travela’ Daniel Marušić i predsjednik Strukovne udruge turističkih agencija ističe kako zasad sve izgleda stabilno u kongresnoj industriji. No, postoje neke razlike koje će utjecati na sveukupni rezultat u ovoj godini. Sigurno će doći, kako kaže, do porasta dolazaka s bliskih tržišta te pada dolaska s dalekih tržišta.
—Gledajući na razdoblje prije koronavirusa, mislim da se tržište dosta refalo. Međutim, puno je manje interesa od strane tržišta izvan Europe, kao što su Azija, Amerika, Australija i Afrika, a pogotovo tržišta Rusije i Srednjeg istoka. Nekih tržišta čak i nema. Jednostavno su nestala. Dakle, najviše dominiraju tržišta Zapadne, Srednje i Sjeverne Europe te će zbog njih ova godina biti dobra. Amerika je tu simbolično u igri, a s daljnjih tržišta, s kojima radimo, kao što su Novi Zeland i Australija, prije smo imali veći interes i rezultate – istaknuo je. To će imati utjecaj i na prosjek ukupnog boravka.
— Znamo da Europljani naginju prema kraćim boravcima. Prije su ostajali tri do četiri noći, a sada ostaju tek dvije noći. Očekujemo da će takva situacija biti i kroz ovu godinu. Znamo i da su gosti s dalekih tržišta bili ‘izdašniji’, trošili su više i boravili više u Dubrovniku u usporedbi s gostima iz Europe – rekao je Marušić. Isto tako, primjetan je i trend štednje u određenim troškovima. Dolazi do smanjivanja budžeta i traženja popusta, što dovodi do nešto siromašnijih programa.
—Programi neće biti toliko bogati kao prije. Opet, nama je to svima u redu sve dok posao dolazi – istaknuo je Marušić.
— Veseli nas generalni oporavak tržišta. Broj upita i događanja u 2023. zasada pokazuju stabilnu situaciju. Sigurno je bolja nego 2022. godina. Trebamo biti zadovoljni i nadati se da će se realizirati sve što je na papiru. No, po pitanju ukupnog rezultata neće biti velikih oduševljenja i izvanrednih rezultata. Morat ćemo biti skromnijih očekivanja – kazao je. mp

Iz tiskanog izdanja od 22. veljače 2023.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist