Kultura

USUSRET PREMIJERI Poučan i emotivan ‘Čarobni frulaš’ priča je koju će djeca i odrasli dugo pamtiti

USUSRET PREMIJERI Poučan i emotivan 'Čarobni frulaš' priča je koju će djeca i odrasli dugo pamtiti

Premijerna izvedba predstave/mjuzikla ”Čarobni frulaš” zaigrat će ovaj petak, 24. veljače, od 20 sati na Velikoj sceni KMD. Adaptacija poznate bajke Braće Grimm temeljena na Frulašu iz Hamelna okupit će sjajnu glumačku ekipu, plesače i orkestar, a sve uz dobru dramaturgiju te sinergiju nekoliko gradskih kulturnih institucija i udruga.

– Projekt se dugo dugo spremao, ali čini mi se da smo napravili raskošnu predstavu koju će djeca i odrasli dugo pamtiti. Sama taj predložak je dobro poznat, svi su nekad ili čitali tu bajku ili gledali ekranizaciju pa je zbilja bio izazov napraviti nešto novo i zanimljivo, no mislim da smo u tome uspjeli – istaknuo je ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić, zaslužan za režiju, scenografiju i kostimografiju ovog projekta, na prigodnoj konferenciji za medije koja je uoči premijere održana na Velikoj sceni KMD.

-Ono što moram naglasiti jest da je ovdje opet veliki ansambl, puno plesača, s nama su i članovi Kazališne družine Kolarin. Nekako spojiti sve te ljude na sceni zbilja je izazov i svaki put se pitam jesmo li pretjerali u produkcijskom smislu, ali svaki put se pokaže da publika to rado gleda i zapravo se i zbog te publike, pogotovo dječje isplati raditi ovakve projekte, dodaje Tišljarić. Iako je projekt namijenjen djeci, njen sadržaj i zahtjevnost prigodna je i za odrasle, kako inače jest sa bajkama. Za samu ideju zaslužna je Marija Grazio, autorica glazbe i dirigentica.

– Ova me bajka prati i muči cijeli život jer je nevjerojatno koliko jedna jednostavna priča nosi intenzivnih doživljaja, emocija i pouka, a uz sve to unutra je glazba koja se na neki način nameće kao nositelj cijele priče. Zbog toga nam je bila inspiracija napraviti muziku za tu priču. Nadam se da će se publici svidjeti, uglavnom se radi o pjesmama s malo drugačijim i neuobičajenim glazbenim aranžmanima. Ja sam u početku razmišljala o baletnom odjelu, ali onda je Paolo rekao zašto ne bismo zvali Step’n jazz i to je bio pun pogodak – istaknula je Grazio ipak ne otkrivajući sva iznenađenja. Čarobni frulaš kao stara njemačka legenda iz 13. stoljeća koju su prepričala braća Grimm ima i svoje povijesno utemeljenje te je nastala kao rezultat povijesnih događanja. Njena pouka jasno korespondira sa aktualnim problemima društva i primjenjiva je poduka o vrijednostima dobra i zla što će ovaj glazbeni spektakl pokušati dočarati i publici.

– Jako smo zadovoljni što naši plesači imaju priliku sudjelovati na ovakvom projektu. Imamo izvrsne plesače koji ostvaruju sjajne rezultate na narodnoj natjecateljskoj sceni i čast je što imaju priliku raditi na projektu gdje će ljudima u svom gradu moći pokazati kvalitetu. Mislim da je jako važno da u Županiji ima mjesto gdje se izvode ovakve predstave. U publici će sigurno sjedati i neko dijete koje za sebe zamišlja takvu budućnost, no dok ne vidi to uživo misli da je nemoguće jer živi u malom gradu. Jako sam sretna što naši plesači imaju priliku biti ovdje i što imamo priliku pokazati i drugima da je sve moguće – dodala je Linda Valjalo, koreografkinja ovog projekta. Iako ne otkrivaju sve detalje, Čarobni Frulaš samo je početak zanimljivog programa KMD-a.

– Nakon ovog slijedi još jedna velika predstava. Radi se o Majci Hrabrost, isto velikom projektu koji radimo u koprodukciji s HNK Varaždin. Opet se radi o glazbenom projektu i mislim da je bitno da na našoj sceni ima takvih projekata. Nadamo se da će naša publika i ovu predstavu i Majku Hrabrost rado gledati i da ćemo imati kontinuitet u proizvodnji glazbeno-scenskih ostvarenja, zaključio je Tišljarić.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist