Politika

USUSRET KONSTITUIRAJUĆOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA Ide li Franković na ‘manjinsku vladu’?

USUSRET KONSTITUIRAJUĆOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA Ide li Franković na ‘manjinsku vladu’?

Iako je sastav budućeg Gradskog vijeća poznat još od 16. svibnja, čekalo se da se stvari iskristaliziraju oko čelne osobe koja će Grad voditi iduće četiri godine. Drugi mandat potvrdio je Mato Franković, pred kojim je sad posao osigurati većinu u Gradskom vijeću. HDZ je s koalicijskim partnerima, Suverenistima i HSU-om osvojio najveći broj mandata, njih sedam, ali im to nije dovoljno za većinu. Zato je još uoči drugog kruga izbora podršku HDZ-u dao Željko Raguž, čija je DUSTRA osvojila dva mandata. Ipak, za 11 vijećnika s kojima bi mogli relativno mirno i sigurno ploviti u novom mandatu trebaju još dvije ruke. Iako se 16. svibnja kao logičan izbor nametao Pero Vićan i DDS sa svoja tri mandata, u HDZ-u zapravo nisu skloni suradnji s njim, budući da je i zadnja ‘puknula’ nakon nepune godine dana. Uz to, Vićanovi ‘apetiti’ nikad nemaju granice.
I sam Franković odašilje poruke koje se mogu protumačiti kao ‘ne’ koaliciji s Vićanom. Dan nakon drugog kruga rekao je kako se ide u ‘programskom smjeru’.

Poziv na jedinstvo

— Vjerujemo da ćemo pronaći partnere u cijelom Gradskom vijeću, ne samo u pojedinačnim strankama. Nikome nisu u interesu novi izbori za Gradsko vijeće. Vjerujem da nitko od onih koji su ušli u Gradsko vijeće ne može u ovom trenutku očekivati da će dobiti neki veći rezultat s obzirom da nam je sad ključna stabilnost i vjerujem da svi misle na dobrobit grada – rekao je Franković.

Iako je dolazak Pera Vićana u stožer HDZ-a u izbornoj noći mnogima naznačio najavu velike suradnje i podrške, Franković je oprezan u svojim izjavama te ističe kako je uvjeren da će u iduće četiri godine surađivati s DDS-om, ali i sa Srđ je Gradom i nezavisnom listom Ivice Roka, programski.

— Vjerujem da možemo i hoćemo surađivati. Puno je projekata pred nama, puno financijski teških projekata poput Aglomeracije. Puno tih stvari će nas vezivati, a vjerujem da će nas neke i razdvajati. Ne moramo nužno ući u koalicije da bi u budućnosti stvarali nekakvu većinu koja će preko koljena lomiti neke stvari. Na gradskim vijećima smo više od 70 točaka usvojili jednoglasno u trenutku kad smo imali normalnu apsolutnu većinu i praktički smo ih mogli preglasavati cijelo vrijeme, ali nismo. Tražili smo konsenzus koji je bitan, baš kao i česte sjednice – istaknuo je dalje. Upravo ta izjava mogla bi se protumačiti kako se ide u smjeru tzv. ‘manjinske vlade’, s tim da bi se za neke važnije odluke mogle osigurati ‘tihe’ potpore. Tu bi jednu od uloga navodno mogao preuzeti Mostovac Maro Kristić, koji je i u proteklom mandatu često podržavao odluke vladajućih. Kako i ne bi kad je zamjenik direktora Čistoće.

Ništa od koalicija?

Službenih koalicija, prema sadašnjim najavama, ne bi trebalo biti.

— Ne bih u ovom trenutku rekao da je opcija bilo kakav potpis ili slično. Mislim da je potreban programski, konstruktivni dio. Ako ćemo gledati Srđevce kao drugu političku snagu po broju osvojenih glasova i sve ono za što su se zalagali od povratka tvrđave Imperijal do Plana upravljanja, možete i mene proglasiti Srđevcem jer je sve to ova Gradska uprava iznijela na Gradskom vijeću. Nisam i ne želim biti gradonačelnik jedne političke stranke, već svih građana. Tako se treba voditi grad – poručio je.

Kako na programsku suradnju i zapravo otvoreni poziv svim gradskim vijećnicima gledaju iz stranke Srđ je Grad, koja u Vijeće ulazi s tri mandata?

— Bit ćemo oporba i spremni smo podržati, kao što smo to radili i dosad, odluku koja je dobra za građane. Brojne odluke smo se konstruktivno trudili popraviti – rekao je Đuro Capor, koji je istaknuo kako nema prostora za nikakve koalicije.

HNS želi Vlahušićev mandat

Jedan od budućih vijećnika koji se, osim Kristića, spominje kao mogući ‘tihi’ partner jest i sam Andro Vlahušić, ma koliko to nevjerojatno zvuči.

— Surađivat ćemo sa svima tko to bude želio – rekao je o njemu Franković dodavši kako ga nema potrebe napadati te da mu, uostalom, nije odgovarao ni u kampanji.

— Ako Vlahušić bude u Gradskom vijeću, vjerujem da će konstruktivno neke stvari predlagati, baš kao što vjerujem da će u nekim stvarima biti oporba. Vidjet ćemo. Teško mi je sad reći što će biti – ističe gradonačelnik.

No, ovih se dana u političkim krugovima pojavila informacija kako Vlahušić svoju potporu uvjetuje čel¬nim mjesto u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika na kojem bi rado opet želio vidjeti osobu sa svoje liste, Romanu Vlašić. No, on sam to nam je opovrgnuo.

Čvrsto stoji i iza odluke kako je mandat kojega je osvojila lista HNS-a, HSL-a i Reformista njegov, budući da je on bio njen nositelj. Naime, sve se glasnije čuje kako ga HNS ‘pokušava’ izgurati iz Gradskog vijeća kako bi uz pomoć svoga čovjeka dali podršku Frankoviću. Takva suradnja uvjetovana je doznajemo i podrškom koju bi HNS-ovci Valentin Dujmović i Vedran Kunica trebali dati HDZ-u na županijskoj razini, a sve kako bi i tu iz igre izbacili Vićana. Takve kalkulacije i ne trebaju čuditi ako se uzme u obzir kako je Dujmović zamjenik direktora Hrvatskih voda. No, Vlahušić odlučno poručuje: ‘mandat je moj’.

— To je moj mandat i ja sam u Gradskom vijeću – rekao je za DuList Vlahušić poručivši kako neće u nikakve koalicije.

— Ja sam samostalni gradski vijećnik i bit ću izrazito proaktivan što se tiče gradskih projekata, kao što sam uvijek bio. Glasat ću za rebalans proračuna jer je to tehnički rebalans i treba ga napraviti. Trebamo prebroditi sadašnju situaciju – ističe dalje.

Rokova lista i nije toliko ‘naivna’

Ostaju još dva vijećnika Nezavisne liste Ivice Roka, no on i dalje ponavlja kako nije na prodaju, a da je skloniji biti u oporbi šuška se i u političkim krugovima. No, pomnije iščitavajući imena s njegove liste, upućeni će posvjedočiti kako i nije toliko ‘naivna’, jer tu ima i ljudi koji drukčije politiku promišljaju od njihove glavne figure.

Zapravo, 11 ruku gradonačelniku će najviše trebati pred kraj godine, kada pred gradske vijećnike dolazi Proračun. U slučaju neusvajanja tog dokumenta, ‘pada’ Gradsko vijeće, ne i gradonačelnik, što je, podsjetimo omogućeno 2017. godine tzv. ‘Lex šerifom’. Tada bi se ponovno ‘miješale karte’ za mandate u predstavničkom tijelu. Igra li upravo na tu kartu Franković ili smatra kako takav scenarij neće biti u interesu ostalim političkim akterima?

PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA

Potrebica ili Pezo?

HDZ koji je s koalicijskim partnerima osvojio najveći broj mandata, nada se i izboru predsjednika Gradskog vijeća iz svojih redova. Protekle četiri godine tu je dužnost obavljao Marko Potrebica, no mnogi ga ne vide u toj ulozi i u novom mandatu zbog, što stalno visi u zraku, navodnih narušenih odnosa s gradonačelnikom. A ni u kampanji za nama Potrebica baš i nije bio previše blizu Frankovića. Zanimljivo je spomenuti i činjenicu kako je na prošlotjednoj konferenciji za medije na temu podrške DUSTRA-e i Bošnjaka uoči drugog kruga izbora, uz bok Frankovića sjedio Blaž Pezo. Predsjednik Lučke uprave Dubrovnik i na samoj je listi za Gradsko vijeće ovog puta kotirao bolje od Potrebice. Upravo to potaknulo je kalkulacije kako bi baš Pezo mogao novi predsjednik Gradskog vijeća. Ipak, svi oni koji su pratili sjednice Gradskog vijeća, svjedočili su često pregrezim istupima Blaža Peza pa bi, ako bi se našao u ulozi predsjednika, trebao poraditi na komunikacijskim vještinama.

Hoće li HDZ predložiti Potrebicu?, bilo je jedno od pitanja medija za gradonačelnika.

— Gradski vijećnici će o tome odlučiti. Siguran sam da HDZ ima pravo predložiti predsjednika Gradskog vijeća, a većina će o tome odlučiti – rekao je, a na pitanje hoće li HDZ predložiti Potrebicu odgovorio je kako je odluka na predsjedništvu stranke.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 2. lipnja 2021.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist