Grad

USUSRET FESTI ‘Kandelora, zima fora…’

Kandelora

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake ispred parčeve Crkve, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ”živio sveti Vlaho!”.

Rektor Crkve potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup iz košarice pustit će bijele golubice mira. Odlete li one na istok, prema Pločama, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema Crkvi Male braće, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignut će parčev barjak na Orlandov stup, nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa u Katedrali.
U savkom slučaju, lijepo i u krugu svojih najmilijih provedite ovaj nedjeljni dan!

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

TURISTIČKI PROMET U DUBROVNIKU Ostvarene sjajne brojke u prvih pet mjeseci

Dulist

NOVI REKORD U svibnju izjednačena prodaja Dubrovnik Pass-a s brojem stanovnika!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija