Aktualno

USUSRET FESTI Kandelora, zima fora…

kandelora25

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči dana ki dohodi jednom nami na godište.

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne će barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake, nakon čega slijedi otvorenje 1048. Feste sv. Vlaha. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘Živio sveti Vlaho!’.

Rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup će pustiti bijele golubice mira. Odlete li one na istok, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema zapadu, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, Ivica Đurđević – Tomaš i Ivica Vrlić će uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignuti parčev barjak na poseban standal pred parčevom crkvom, nakon čega nas očekuje svečana večernja molitva i koncert u Katedrali.

Pročitajte još

Plenković otkrio zašto toliko vjeruje ministrici Obuljen Koržinek: ‘Mi smo ista generacija’

Dulist

PROVJERITE POLICE Još jedna morska sol povučena s tržišta

Dulist

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist