Grad

USUSRET FESTI ‘Kandelora, zima fora…’

Kandelora 2014

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ”živio sveti Vlaho!”.

Rektor Crkve potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup iz košarice pustit će bijele golubice mira. Odlete li one na istok, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema zapadu, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignut će parčev barjak na poseban standal pred Katedralom (a ne kao ranijih godina na Orlandov stup), nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa u Katedrali.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist