Aktualno

Uštedite i do 4,5 tisuća kuna godišnje

U subotu, 5.studenog 2011. u 16 sati u Domu kulture u Cavtatu i u 19 sati u Domu kulture u Čilipima, mladi doktoranti iz tvrtke Energit,

a u suradnji s Općinom Konavle, održat će edukativnu tribinu o solarnim sustavima za pripremu tople vode i proizvodnju električne energije.

Uslijed konstantnog porasta cijena struje, plina i nafte ljudi se sve više okreću obnovljivim izvorima energije. S obzirom na veliku količinu dostupne solarne energije na jugu Hrvatske, investicija u solarne sustave, ukoliko su pravilno dimenzionirani, može se isplatiti već u roku od nekoliko godina. Pritom su najrašireniji solarni sustavi za pripremu tople vode koji osiguravaju znatne uštede struje ili plina te mogu uštediti i do 4 i pol tisuće kuna godišnje.

U sklopu različitih projekta, primjerice "Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Općini Konavle", moguće je ostvariti značajnu subvenciju pri izgradnji navedenih sustava što osigurava još brži povratak svih novaca uloženih u sustav.

Druga vrsta solarnih sustava su fotonaponski sustavi gdje se energija sunčevog zračenja izravno pretvara u električnu energiju. Tako proizvedena struja se zatim može prodavati HEP-u po cijeni od 3,83 kn po kWh. Naravno, takvim ulaganjem domaćinstva mogu doći do izvora većih financijskih prihoda.

Neke od tema o kojima će u subotu biti riječ su princip rada solarnih izvora energije, dozvole i zakonodavstvo, financiranje i poticaji, te isplativost ulaganja. Nakon izlaganja svi zainteresirani moći će se dodatno informirati kroz pitanja i raspravu.

Pročitajte još

Srijedom se čita DuList!

Dulist

NAUTIČKA PATROLA 2021. ACI Marini Dubrovnik priznanje ‘Zlatni vez gastronomije’

Dulist

‘ORSULA 1944.-2021.’ Lasić: ‘Ovo je strašna tragedija. Ovo je početak katarze hrvatskog naroda’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija