AktualnoHrvatska

Uštedite i do 4,5 tisuća kuna godišnje

plakat2

U subotu, 5.studenog 2011. u 16 sati u Domu kulture u Cavtatu i u 19 sati u Domu kulture u Čilipima, mladi doktoranti iz tvrtke Energit,

a u suradnji s Općinom Konavle, održat će edukativnu tribinu o solarnim sustavima za pripremu tople vode i proizvodnju električne energije.

Uslijed konstantnog porasta cijena struje, plina i nafte ljudi se sve više okreću obnovljivim izvorima energije. S obzirom na veliku količinu dostupne solarne energije na jugu Hrvatske, investicija u solarne sustave, ukoliko su pravilno dimenzionirani, može se isplatiti već u roku od nekoliko godina. Pritom su najrašireniji solarni sustavi za pripremu tople vode koji osiguravaju znatne uštede struje ili plina te mogu uštediti i do 4 i pol tisuće kuna godišnje.

U sklopu različitih projekta, primjerice "Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Općini Konavle", moguće je ostvariti značajnu subvenciju pri izgradnji navedenih sustava što osigurava još brži povratak svih novaca uloženih u sustav.

Banner 300x250 DU 1

Druga vrsta solarnih sustava su fotonaponski sustavi gdje se energija sunčevog zračenja izravno pretvara u električnu energiju. Tako proizvedena struja se zatim može prodavati HEP-u po cijeni od 3,83 kn po kWh. Naravno, takvim ulaganjem domaćinstva mogu doći do izvora većih financijskih prihoda.

Neke od tema o kojima će u subotu biti riječ su princip rada solarnih izvora energije, dozvole i zakonodavstvo, financiranje i poticaji, te isplativost ulaganja. Nakon izlaganja svi zainteresirani moći će se dodatno informirati kroz pitanja i raspravu.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist