Aktualno

USPJEŠNO SE OPORAVLJA Mlada majka iz Metkovića oboljela od COVID-a skinuta s ECMO uređaja

USPJEŠNO SE OPORAVLJA Mlada majka iz Metkovića oboljela od COVID-a skinuta s ECMO uređaja

Na Odjelu intenzivnog liječenja KBC-a Split rodilja iz Metkovića koja se liječi od covida je u boljem zdravstvenom stanju, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, ona je zbog komplikacija od koronavirusa hitno porođena carskim rezom i smještena na Odjel intenzivnog liječenja. Kako joj je stanje bilo izuzetno teško stavljena je na uređaj koji zamjenjuje izmjenu plinova u organizmu, odnosno rad pluća, što se smatra praktično posljednjim izlazom za pacijenta kada zakažu funkcije disanja. No pravodobnom reakcijom splitskih anesteziologa mlada majka uspješno se od ovog petka polako vraća samostalnom disanju.

U KBC-u Split su trenutno tri ECMO uređaja, jer jedan je ovo ljeto posuđen Klinici Fran Mihaljević. Služe za tretman izvantjelesne membranske oksigenacije koji privremeno održava bolesnika na životu kada njegov kardiovaskularni ili respiracijski sustav ne funkcioniraju dostatno da bi ga održali na životu.

– Koristi se u slučaju kada sama strojna ventilacija nije učinkovita, jer ne postoji dovoljna respiracijska površina za difuziju kisika u krv – pojasnio je dr. Mihajlo Lojpur, splitski anesteziolog.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist