AktualnoUrednički izbor

Dragi Dubrovčani, ako ste sinoć bili na prosvjedu, ne tražite uklanjanje vaših fotografija

Dragi Dubrovčani, ako ste sinoć bili na prosvjedu, ne tražite uklanjanje vaših fotografija

U četvrtak navečer u 18 sati održao se ispred gradske vijećnice javni prosvjed protiv korona mjera. Okupio je za Dubrovnik popriličan broj sudionika, a sve to zabilježili su naravno i svi dubrovački mediji – tekstom, fotografijama i videima. Teško je povjerovati kako svi oni koji su sinoć iz Dubrovnika željeli poslati jasnu poruku Stožeru, Vladi, Gradskoj upravi ili kome god da su je već slali, nisu na ovo okupljanje došli samovoljno. Također je teško povjerovati da nisu željeli da se njihov glas što više čuje, a u tome su im mogli ‘pomoći samo novinari. Jer, realno, bez medija se njihova poruka ne bi niti čula.

No, neki su dan kasnije doživjeli ‘prosvjetljenje’ ili kako bi se reklo naknadnu pamet. Možda su se posramili što su bili dio jednog takvog prosvjeda, možda im je postalo neugodno ili su nakon prospavane noći ipak došli sebi? Počeli su nam, naime, pristizati zahtjevi pojedinih prosvjednika da se njihov lik uhvaćen na našim fotografijama na javnom mjestu, na javnom prosvjedu izbriše s portala. I ne, nije riječ o portretu pojedinca ili njegovom izdvajanju iz mase s ciljem otkrivanja njegovog identiteta, već o skupnoj fotografiji prosvjednika.

U današnje doba svi oni koji znaju što znači kratica od četiri slova – GDPR – mogu dolaziti naknadnoj pameti i tražiti brisanje podataka s portala, ali i općenito ‘pravo na zaborav’ čime bi stekli povratak u apsolutnu anonimnost, kojoj, smatraju, pripadaju. Kao medij često smo izloženi takvim zahtjevima, no još ćemo jednom podsjetiti: u četvrtak je u 18 sati na javnom mjestu organizirano javno okupljanje čiji su sudionici vjerujemo jako dobro znali da će pobuditi svekoliki interes javnosti pa i medija.

Mediji su na tom javnom događaju obavljali svoj posao, a uz ‘olovku i papir’ imali su i fotoaparate kako bi producirali fotografije pa i videa kojima su ovjekovječili prosvjed, odaziv na prosvjed, poruke prosvjednika… Stoga se nemojte sutra ili za nekoliko godina zapitati što vaša fotografija radi na nekom portalu. Ne, nismo smradovi, lešinari, dnovinari ili pak crvi kako nas volite ‘častiti’. Samo savjesno obavljamo svoj posao i bilježimo trenutak u kojem živimo. Stoga nas gospodo draga ubuduće poštedite zahtjeva za uklanjanjem vaših fotografija s javnih događaja organiziranih na javnim površinama! Pa bilo da je riječ o prosvjedu kontra korona mjera!

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist