Aktualno

NEKA IM JE VJEČNA SLAVA I HVALA! Vijenci i svijeća za poginule branitelje u Komolcu i na Strinčjeri

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je odana počast 14 branitelja Dubrovnika koji su smrtno stradali u najvažnijim bitkama koje su se prije 30 godina vodile u Komolcu i na Strinčjeri i koje su bile presudne za obranu Dubrovnika.
Prva polovica studenog 1991. godine, na dubrovačkom ratištu bila je jedno od najtežih i ključnih razdoblja obrane Grada. Bilo je to vrijeme kada su kulminirala neprijateljska nastojanja da Grad prisile na predaju i na taj način ga zauzmu.

Malobrojni, ali hrabri branitelji, pružali su žestok otpor brojnijoj i bolje naoružanoj neprijateljskoj vojsci. I danas se pitamo, kako je moguće da su uspjeli pobijediti taj neprijateljski stroj koji nas je nemilosrdno gazio. Odgovor možda leži u činjenici da je njihovo glavno oružje bilo srce koje je kucalo za Domovinu i hrabrost koja se u stvari niti ne može opisati.

U tim ključnim bitkama obrane Grada svoje mlade živote u Komolcu su položili Ivo Botica, Pero Nenada, Miho Klečak i Mario Mandić.

Počast je odana i na Strinčjeri gdje su živote položili Mladenko Čavara, Mato Damjanović, Mario Matana, Zdenko Baričević, Tomislav Bender, Ante Jerko Landikušić, Božo Merčep, Ivan Raič, Siniša Tkalec i Vladimir Vuković.

Njihova žrtva je bila čista i herojska i zato nikada ne smije biti zaboravljena.

U ime Policijske uprave dubrovačko-neretvanske vijenac i svijeću je položio zamjenik načelnika Miro Bajo sa svojim suradnicima Nikolom Nalbanijem i Matom Udženijom.

Osim njih, cvijeće i svijeće su položili članovi obitelji, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predstavnici Županije dubrovačko-neretvanske, predstavnici Grada Dubrovnika, članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik, članovi Udruge udovica branitelja Domovinskog rata Dubrovnik, predstavnici Udruge Specijalne jedinice policije Grof, pukovnije vojne policije oružanih snaga RH, Udruga veterana 73. bojne vojne policije Split, Udruga dragovoljaca branitelja Podstrana i Udruga HVIDR-a Dubrovnik.

– Danas moramo biti ponosni i sretni što smo ostvarili višestoljetni i dugoočekivani san, a to je slobodna i neovisna Hrvatska. Zasluga za to ide našim hrabrim braniteljima i dragovoljcima. Na nama svima je da nastavimo i dalje graditi bolju budućnost i društvo u ovoj našoj prekrasnoj državi prisjećajući se i poštivajući uvijek žrtve Domovinskog rata te njihove obitelji – istaknuo je izaslanik Tandara.

Riječi utjehe i molitve ovom je prilikom uputio policijski kapelan Ivo Kramar.

Pročitajte još

U Komolcu pronađena mrtva sova, radi li se o onoj koja se prije nekoliko dana slikavala na Stradunu?

Dulist

Masterchef elita stiže na prvi street food festival ‘Bavarin’

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bablje ljeto izmamilo Dubrovčane na Banje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija