Grad

‘USKRS U PRIMORJU’ U Gornjim selima vas čekaju igre, radionice i domaći proizvodi!

'USKRS U PRIMORJU' U Gornjim selima vas čekaju igre, radionice i domaći proizvodi!

Nakon dvije godine prisilne stanke ponovno se održava manifestacija Uskrs u Primorju – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić na konferenciji za medije, na kojoj se predstavio program ove svima drage manifestacije. Program se održava u Gornjim selima 9., 10. i 23. travnja.
Pročelnica za turizam, more i gospodarstvo Antonela Svilarić rekla je kako manifestacija, ako vrijeme dozvoli, počinje u subotu, 9. travnja pješačkom turom od Lokve na Gromači do Spasovog brda. U poslijepodnevnim satima na Lokvi se održava prigodna prodaja domaćih proizvoda, uz Dešinu radionicu i nastup Linđovog blaga te klape Subrenum. Manifestacija se na Cvjetnicu seli na Osojnik uz tradicionalne igre za djecu i odrasle, uz prigodne nagrade te zabavu uz Matka i Branu. Vikend Malog Uskrsa je pak posvećen djeci. Tada će se, naime, na Osojniku, održati uskršnje dječje igre, izbor najljepšeg penganog jaja, radionice…
-Mislim da u ova dva vikenda pred nama svatko može pronaći nešto za sebe – rekla je Svilarić te napomenula kako je osiguran besplatan prijevoz Libertasovim autobusima tako da je na našim sugrađanima samo da dođu na Gromaču i Osojnik.

O običajima
Voditelj Etnografskog muzeja Ivica Kipre naglasio je kako je Uskrs u Primorju projekt kojim se afirmira i predstavlja naša bogata nematerijalna baština, koja itekako ima što za ponuditi. Osvrnuo se potom i na sam običaj penganja jaja, o kojem prve podatke možemo pronaći još u 16. stoljeću kod Mavra Vetranovića. On je doduše, rekao je Kipre, spomenuo mašćena jaja, a ne pengana tako da su to bila zapravo čisto bojana jaja, no analizom motiva na našim pisanicama, pogotovo primorskih, vidi se kako se tu radi uglavnom o motivima koji se javljaju krajem renesanse i početkom baroka.
– Zanimljivo je da ovaj projekt uključuje i igre koje reflektiraju neke tradicijske elemente kao što su kotrljanje ili valjanje jaja, tucanje, igranje na dinara… Te su igre danas pomalo zaboravljene i mi ih želimo ponovno afirmirati na terenu kako bi naša djeca znala kako se to nekad igralo – rekao je Kipre te istaknuo kako je narod Uskrs nekad vezivao uz sv. Jurja, o čemu svjedoče i riječi: ‘Uskrsenje i crvena jaja, Đurđev danak i zelena trava’.

‘Zaštitimo Primorje’
Ugostitelj Luko Musladin predstavio je novoosnovanu udrugu Agroturizam dubrovačka Gornja sela te pozvao sve one koji se bave turizmom, poljoprivredom ili nekom drugom djelatnošću, ne samo s područja Gornjih sela, već i s Pobrežja, Osojnika, Zatona, Orašca, Trstenoga, Brsečina i Dubravice da im se priključe. Na taj bi način mogli stvoriti novi turistički proizvod.
-Cilj udruge je zaštita ljudi, obitelji, nas koji gore živimo da na tom području možemo živjeti i raditi, da naša djeca mogu tu ostati jer ako ostanu ona onda ćemo imati i baštinu, i folklor, i lijericu, imat ćemo i boba i bobice, i sira i pršuta. Bez ljudi gore neće ovoga ničega biti – iznio je Musladin. Također je rekao kako su Gornjim selima ovakve manifestacije itekako potrebne, kako bi se otvorili prema svijetu te kako bi pokazali svoju izoliranost.
-Ono što je godinama bila mana sad nam postaje prednost. Primorje moramo očuvati onakvo kakvo jest. Bez investicija i gradnje. Moramo se otvoriti, ali moramo ostati kao svojevrstan rezervat jer će nam to biti prednost – zaključio je.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist