Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

Još se ne zna kako se zarazila spremačica Zračne luke, njeni kontakti su u izolaciji

stozer civilna zastita013

Nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Dubrovniku, u 11 sati Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije objavljuje detalje na konferenciji za medije. Prema za sad poznatim informacijama riječ je o ženskoj osobi srednje životne dobi, a neslužbene informacije govore kako je riječ o zaposlenici Zračne luke Dubrovnik.

Ostanite uz DuList te ovdje pratite uživo konferenciju za medije ili na našoj Facebook stranici.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potvrdio je kako je osoba pozitivna na koronavirus zaposlenica Zračne luke Dubrovnik, točnije riječ je o spremačici. Pozvao je sve građane na poštivanje priopisanih mjera, jer je to jedini način sprječavanja širenja zaraze.

Joško Cebalo istaknuo je kako je do sada iz OB Dubrovnik poslano 15 uzoraka, 14 je negativnih, a nažalost jedan je pozitivan. Tijekom noći u karantenu su smještene još dvije osobe, državljanka Grčke te državljanin Albanije, koji su bili na GP Klek.

Pacijentica je hospitalizirana u subotu, rekao je ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić. Istaknuo je kako je riječ o ženskoj osobi rođenoj 1966. godine. Ona se dobro osjeća te se nalazi u jedinici za izolaciju. Ravnatelj Bekić naglasio je kako ne očekuju pogoršanje stanja pacijentice. Potvrdio je također kako su svi nalazi, osim ovoga došli negativni pa tako i za Austrijanca koji je boravio na Kalamoti te medicinsku sestru u župskoj ambulanti.

Mato Lakić, ravnatelj županijskog ZZJZ-a, rekao je kako je obrađen veliki dio kontakata zaražene osobe.

-Najvažnije je umiriti javnost. Očekivali smo da će doći do ovakve situacije i radimo na tome da smanjimo mogućnost transmisije bolesti – rekao je Lakić. Napomenuo je da treba ograničiti grupiranje ljudi. Već tri čovjeka su – gužva.

-Ne možemo znati gdje se gospođa zarazila, to se još uvijek istražuje. Znamo da su dolazile tisuće i tisuće gostiju, većina preko Zračne luke i teško je reći je li netko od njih bio zaražen, iako je to lako moguće – rekao je Lakić, odgovarajući na pitanje novinara o tome kako je zaražena osoba čistila zrakoplov koji je došao iz Rima te da je očito da je nekto u zrakoplovu bio zaražen.

-Dobili su informaciju svi njeni kontakti, koji su bili s njom onih dana kad se mogla zaraziti i oni su u samoizolaciji – rekao je dalje.

Službeno je također potvrđeno kako čistačica nije čistila zrakoplov na letu koji je iz Rima u Dubrovnik sletio 10. ožujka.

 

 

Pročitajte još

DIVNA VIJEST Osnovna škola Montovjerna nosit će ime Luko Paljetak

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist