Aktualno

URBANISTIČKI PLAN 9. SVIBNJA NA GRADSKOM VIJEĆU Hoće li branitelji konačno dočekati gradnju na Nuncijati?

URBANISTIČKI PLAN 9. SVIBNJA NA GRADSKOM VIJEĆU Hoće li branitelji konačno dočekati gradnju na Nuncijati?

Urbanistički plan uređenja Nuncijate konačno dolazi na sjednicu Gradskog vijeća. Naveo je to i sam gradonačelnik Mato Franković u objavi na Facebooku, u kojoj se osvrnu na tjedan za nama.
-Jučer je sazvana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će između ostalih važnih točaka biti i usvajanje UPU Nuncijata, a čime konačno vraćamo dug našim braniteljima, ali o tome više idući tjedan – napisao je gradonačelnik.

Na ovu će se temu, kako neslužbeno doznajemo gradonačelnik s braniteljima koji još od 2009. godine čekaju stambeno zbrinjavanje na Nuncijati sastati već u ponedjeljak, 2. svibnja.

Treba svakako kako je dijelu dubrovačkih branitelja zemljište dodijeljeno pred kraj drugog mandata gradonačelnice Dubravke Šuice, no gradnja do danas nije započela, a sve je dodatno usporila i HIA studija, za koju se dugo vremena čekalo ‘zeleno svjetlo’.

-Grad Dubrovnik proveo je cijelu proceduru za Urbanistički plan uređenja Nuncijata koji će biti usvojen nakon usvajanja HIA studije. Svrha Studije je da potpuno, cjelovito i transparentno izvijesti UNESCO o cjelokupnom tijeku pripreme plana i svim fazama koje prethode usvajanju. Nakon očitovanja UNESCO Centra za svjetsku baštinu, UPU Nuncijata predložit će se za usvajanje na Gradskom vijeću. Dorada Studije procjene utjecaja na baštinu (HIA) za područje Nuncijate pri samom je kraju. Dorada se odnosi na smjernice i podatke iz Konzervatorske podloge za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika iz rujna 2020. godine te Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a Starim gradom Dubrovnikom iz travnja 2021. Nakon dorade, Studija će biti dostavljena Ministarstvu kulture i medija, a potom UNESCO Centru za svjetsku baštinu – odgovor je kojega smo iz Grada Dubrovnika dobili 15. veljače ove godine.

Inače, u srpnju 2020. godine Urbanistički plan uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati bio je na ponovnoj javnoj raspravi. Kako je tada uvodno rekla bivša pročelnica Jelena Lončarić, odmah nakon odluke o dodjeli zemljišta, pokrenuta je izrada Detaljnog plana uređenja, izrađena je i prostorno-programska studija i konzervatorska podloga, ali radi raznih okolnosti ta je izrada, rekla je, trajala i prekidala se duži niz godina.

Krajem 2015. godine donesena je odluka o izradi ovog UPU-a, a u lipnju 2016. održana je i javna rasprava. Međutim, budući da je promatračka misija UNESCO-a tražila zabranu gradnje na zapadnim padinama Srđa, Ministarstvo kulture nije dalo pozitivno mišljenje na prijedlog UPU-a. Jedno je vrijeme bio zaustavljen rad na ovom planu, ali kad je izrađena radna verzija konzervatorske podloge, uslijedio je niz sastanaka te su dane detaljne smjernice. Izrađen je i niz studija s vizualnom izloženosti i sukladno tome dogovorena je koncepcija plana koja je dubrovačkoj javnosti predstavljena u srpnju 2020. Također, radi boljeg prometnog povezivanja, u studenom 2019. godine Izmjenama GUP-a planiran je novi pristup, a postojeći je skraćen te je dobiven novi prometni prsten. No, početak gradnje nove prometnice, odnosno potrebne dozvole za njenu gradnju također čekaju zeleno svjetlo za HIA-u.
UPU Nuncijata, kojim bi se konačno trebala staviti točka na ‘i’ stambenog zbrinjavanja branitelja na Nuncijati pred gradskim vijećnicima naći će se 9. svibnja. afr

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist