Aktualno

Djelatnici Hitne pomoći podučili Dubrovčane kako održati osobu na životu do njihova dolaska

Djelatnici Hitne pomoći podučili Dubrovčane kako održati osobu na životu do njihova dolaska

Nacionalni dan Hitne medicinske službe obilježen je ove subote u Uvali, a dva tima ove službe građanima su pokazivala barem dio onoga s čime se svakodnevno susreću. Naglasak je bio na pružanju prve pomoći, točnije na tehnikama održavanja života kako bi svatko mogao pomoći unesrećenoj osobi te joj produljiti život do dolaska Hitne. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić za DuList je rekao kako je Hrvatski sabor 2013. donio odluku o proglašenju Nacionalnog dana Hitne medicinske službe čime se i Hrvatska priključila većini zapadnoeuropskih zemalja koje na taj način nastoje senzibilizirati stanovništvo o radu i problemima ove jedne ozbiljne i teške službe.

-Čestitam svim ‘hitnjacima’ njihov nacionalni dan. Ovdje smo doveli dva tima kako bi senzibilizirali javnost pokaznim vježbama i scenarijima iz svakodnevnog rada. Cilj nam je bio i pokazati što se očekuje od osobe prilikom poziva Hitnoj pomoći te kako mogu doprinijeti bržem zbrinjavanju i većim izgledima hitnih pacijenata u njihovom oporavku i preživljavanju. Sve su ovo samozatajni ljudi kojima je ovo više od službe i posla, ovo je poziv. Čast mi je što već više od 10 godina radim s ovim ljudima – rekao je Lulić.

Voditelj ispostave Hitne medicinske pomoći dr. Juraj Knezović naglasio je kako građani imaju jako važan zadatak do dolaska Hitne pomoći po unesrećenu osobu.

-Ako prođe 4, 5 minuta bez da je pokrenuta masaža srca, dolazak Hitne pomoći možda neće spasiti čovjeka jer dolazi do nepovratnog oštećenja mozga. A, ukoliko je prisutan netko tko može osobi pomoći s reanimacijom do dolaska Hitne pomoći, čovjeka tako održava na životu da mi dalje možemo napraviti sve što možemo. Najvažnije je na vrijeme zvati Hitnu pomoć, donosno odmah kada se nešto dogodi i slušati upute koje daje dispečer. Dispečeri su obučeni i educirani te vode čovjeka kako bi mogao pomoći drugoj osobi. Potrebno se naravno i smiriti koliko se može u toj situaciji i slušati upute. Osnovne mjere održavanja života trebao bi po meni svatko znati. Nisu komplicirane, a izravno spašavanju živote – naglasio je dr. Knezović.

Naši sugrađani ove su subote zainteresirano prilazili timovima Hitne pomoći te su se mnogi željeli okušati te iz prve ruke doznati kako i oni mogu pomoći kada zatreba. Bili su tu i učenici Medicinske škole koji su također imali priliku doznati sve ove važne informacije kojima će se, mnogi od njih, zacijelo, u budućnosti baviti.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist