DuList IN

Urban & 4 i Darkwood Dub na Orsuli u Petak navečer

Urban

Orsula službeno počinje, a ovaj koncert obilježavaju tri velika imena – Urban&4, Darkwood Dub i Natali Dizdar!

Prvu večer, 18. srpnja, očekuje nas dupli koncert, URBAN & 4 i Darkwood Dub.

Damir Urban sigurno je jedan od najznačajnijih hrvatskih rock glazbenika od samostalnosti države. Bilo kroz grupu Laufer, bilo u samostalnom radu uz pratnju ‘četvorke’, Urban je više od dva desetljeća član ‘prve lige’ hrvatske glazbe.

Prvo pojavljivanje van rodne Rijeke, Urban je imao s grupom Laufer još tamo 1993. godine. Njihov album „The Best Off“ obuhvaća radove koje je grupa stvarala u dotadašnjih sedam godina postojanja, a publika je brzo prihvatila album s kojeg se i dan-danas vrte pjesme poput „Svijet za nas“ i „Lopov Jack“ dok je „Budi moja voda“ jedan od najvećih hitova u Hrvatskoj svih vremena.

Laufer u sljedeće tri godine objavljuje album „Pustinje“ i mini album „EP“ s kojima potvrđuju svoj status jednog od najvažnijih hrvatskih rock bendova, no negdje oko 1995./96. dolazi do autorskih nesuglasica unutar bendova te se Laufer razilazi.

Urban odmah po razlazu s Lauferom okuplja bend pod nazivom ’4′ i priprema prvi solo album. „Otrovna kiša“ izlazi 1996., a na albumu se nalaze hitovi poput „Nebo“, „Astronaut“ i drugi. Dvije godine poslije Urban objavljuje album „Žena dijete“ kojim potpuno osvaja publiku i kritiku, a mnogi glazbeni kritičari taj album smatraju jednim od najboljih albuma u Hrvatskoj od samostalnosti. „Mala truba“, „Black Tatoo“, „Odlučio sam da te volim“ i druge pjesme s tog albuma potvrđuju Urbana kao nezaobilaznog hrvatskog glazbenika, a treba istaknuti kako je prva dva albuma producirao Dragan Lukić Lvky koji je na njima objavio sjajan producentski rad.

Nakon svih uspjeha u devedesetima, Urban je u novom stoljeću trebao samo održavati svoj status. Prve godine 21. stoljeća nisu počele jer album „Merkur“ nikada nije objavljen pa se na treći solo album čekalo čak šest godina. „Retro“ izlazi 2004., a iako nije dobio pažnju kao svoji prethodnici, očuvao je Urbana u samom vrhu scene. Nešto duža diskografska pauza očigledno je postala trade mark rada ovog pjevača jer su i sljedeća izdanja duže čekana. „Hello!“ je izašao 2009. godine da bi prije dvije godine objavljen i mini album pod nazivom „Kundera“.

Prepoznatljivog vokala, ali i pojave, Damir Urban je u ovih 20 godina neprestano potvrđivao kako je riječ o vrhunskom izvođaču. Svakim svojim nastupom u Dubrovniku uvijek je oduševljavao ovdašnju publiku, a napokon ćemo ga ugostiti i najljepšoj dubrovačkoj pozornici, Parku Orsula.

Darkwood Dub

Ne treba puno predstavljati Darkwood Dub. Na sceni od 1988., ova beogradska grupa osvaja svojim čudnim spojem plesne i gitarske glazbe. Ime su izgradili čestim nastupima na underground sceni, od 1994. su počeli s objavljivanjem studijskih albuma, a prvi veliki uspjeh doživjeli su 1999. godine kada je objavljen album „Elektro pionir“, jedno od najboljih glazbenih izdanja objavljenih na području bivše Jugoslavije u zadnjih 20 godina.

„Elektro pionir“ je Darkwood Dubu otvorio i vrata van Srbije. Bili su jedan od prvih srpskih bendova koji je redovno svirao u Hrvatskoj i ostalim zemljama u regiji, a svugdje su doživjeli odličan prijem, uključujući i nekoliko koncerata koje su Darkwood Dub do sada odsvirali u Dubrovniku.

Darkwood Dub su do sada objavili osam studijskih albuma, a posljednji pod nazivom „Vidimo se“ je objavljen 2011. godine. Na njemu je grupa počela i suradnji s proslavljenom jazz pjevačicom Biserom Veletalnić s kojom su odradili i nekoliko zajedničkih koncerata. Darkwood Dub pripremaju novi studijski materijal, a na Orsulu dolaze pokazati kako i nakon više od 25 godina rada nisu izgubili na svježini i kvaliteti.

Do Orsule možete prigradskim linijama Prometnog “Libertas”, automobilom, pješke starim karavanskim drumom od Belvederea…

Pročitajte još

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist