DuList IN

Upoznajmo daleku Indiju

Ovoga vikenda svi ljubitelji indijske kulture, joge i veda mogu uživati u festivalu Treće uho, koji je upravo posvećen indijskoj kulturi.

Na otvorenju festivala posjetitelji su uživali u zvuku Veda u Lazaretima i slušati uvodno predavanje o jogi u svakodnevnom životu Swami Vivek Puri dok se također u Lazaretima puštao film Pather Panchali jednog od najboljih indijskih, a i svjetski redatelja, Satyajita Raya.

Indijski redatelj dobitnik je Oskara za životno djelo dok njegov japanski kolega Akire Kurosawe za njega kaže da je 'ne vidjeti Rayeve filmove jednako kao i živjeti, a ne vidjeti ni mjesec ni sunce'.

U petak, 11. studenog na rasporedu festivala je radionica Joge i to ujutro od 10.30 do 12.00 u Lazaretima, dok je već u 15.30 do 17.00 u Saloči od zrcala, Narodna knjižnica predavanje dr. Tončija Šitina o Tagoreiju, najvećem indijskom piscu novijeg doba, dobitniku Nobelove nagrade za književnost.

Uz predavanje prikazat će se i film ''Gitanđali'' koji je dobio ime po najpoznatijoj Tagoreinoj zbirci pjesama. Također u Narodnoj knjižnici od 17.30 do 19.30 na rasporedu je predavanje Vesne Krmpotić pod nazivom Portret nedovoljno nam poznate Indije. Dok je za kraj dana u Lazaretima u 20.00 ponovno film Satyajita Raya Aparajito.

Treći festivalski dan, subota, 12. studenog također počinje jutarnjom jogom od 10.30 do 12.00. Nakon toga u 12.30 slijede Osnove Ajurvede – drevne indijske znanosti o kojoj će pričati Ivona Hemwati u Klubu Rina Mašera. Također u klubu u 14.00, poslije predavanja slijedi radionica o indijskoj kuhinji dok je nakon toga u 17.00 predavanje profesora Đura Capora o Ghandiju i građanskoj borbi danas.

Predvečer, oko 19.30 slijedi filmska projekcija i to filma Apur Sansar također Satyajita Raya.
Oproštajni dan festivala, jednako kao i prethodni, počinje jutarnjoj jogom u Lazaretima od 10.30 do 12.00. Slijedi predavanje profesora Nikole Žuvele o Jyotishi ili vedskoj astrologiji u Poslijediplomskom središtu Dubrovnika. Nakon toga, u 18.30 planirana je projekcija filma Nine Paley: Sita Sings the Blues kojeg je redateljica napravila u potpunosti sama u svojoj kući.

Za oproštaj slijedi koncert Dheroeh Nankoe u Lazaretima u 20.30 dok je za kraj u 21.30 predviđeno druženje uz indijsku hranu gdje ćete moći naučiti nositi sari – tradicionalnu indijsku žensku halju koja se može obući na mnogobrojne načine. Kako bih druženje bilo što bolje svirat će i splitski bend Mantra Fusion Band.

Pročitajte još

‘TI SI MOJA DEFINICIJA SAVRŠENSTVA’ Lijepa Dubrovkinja objavila preslatku fotografiju sa sinčićem Maurom

Dulist

Najbogatiji Hrvat Davor Lukšić kupio Modrićevu vilu na Pantovčaku

Dulist

RUKAVICA JE BAČENA Jarak pozvao 12 masterchefova da kuhaju protiv njegove tetke s Mljeta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija