Aktualno

UOČI OBLJETNICE OSNUTKA Dragovoljci HRM Dubrovnik kod Milanovića

Pripadnike Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik, uoči obilježavanja godišnjice osnutka ove ratne postrojbe, primio je predsjednik RH Zoran Milanović.
Dubrovački Mješoviti odred mornaričkog desantnog pješaštva ustrojen je 1. studenoga 1991. godine i sudjelovao je u obrani Dubrovnika, Elafita, u oslobađanju Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Konavala i zaleđa. Postrojbu je samoinicijativno osnovala grupa ljudi kao odgovor na potrebu organizirane obrane napadnutog Dubrovnika, a zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Sveto Letica svojom zapovjedi formalno ju je učinio dijelom HRM-a.
Kroz odred je prošlo 1100 pripadnika, a njih četrnaest poginulo je u obrani Hrvatske, rečeno je na sastanku s predsjednikom. Članovi Udruge svake godine obilježavaju datum osnivanja Hrvatske ratne mornarice u Dubrovniku prisjećajući se zbivanja iz 1991. godine, a s predsjednikom Milanovićem razgovarali su o ratnim okolnostima, organizaciji obrane i ustrojavanju mornarice tijekom Domovinskog rata.
Na sastanku s predsjednikom Milanovićem sudjelovali su prvi ratni zapovjednik HRM Dubrovnik, zapovjednik satnije i predsjednik Udruge Želimir Čizmić, ratni načelnik veze i dopredsjednik Udruge Vlaho Lonza, ratni zapovjednici voda Petar Srijemsi i Miho Pejdar, predsjednik podružnice HRM Župa dubrovačka vojnik Pero Matuško, ratni zapovjednik otoka Lokrum Ivica Matijaš te vojnici Miho Duper, Tonči Daničić, Boris Njavro, Stijepan Klešković, Žarko Rajković, Vlaho Mazarekić i Mario Čulić.

Izvor/foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Pročitajte još

Ibrica Jusić jedan je od kandidata za predstavnika Hrvatske na Eurosongu

Dulist

POMOĆ ZA DUBROVČANE Pridružite se humanitarnoj akciji za 26 djece

Dulist

NENO ALARM Hrvatska dobiva sustav uzbunjivanja koji pomaže kod brzog pronalaska nestale djece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija