Aktualno

Umjetna inteligencija u fokusu dvanaeste Noći knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dvanaesta Noć knjige, koja se tradicionalno organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) i ove će se godine obilježiti u Dubrovačkim knjižnicama u trajanju od petka, 21. travnja 2023. do nedjelje, 23. travnja 2023. Fokus ovogodišenje Noći knjige je umjetna inteligencija koja prerasta u društveni fenomen. Najavljena kao temelj četvrte industrijske revolucije, pred čovjeka postavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja. Umjetna inteligencija nudi rješenja za brojne probleme suvremenog svijeta, razvijajući korisne proizvode, usluge i sustave. Pomoću predavanja, dječjih radionica, književnih susreta, pripovijedanja, pjesničke večeri i likovne umjetnosti u Dubrovačkim knjižnicama propitat će se fenomen umjetne inteligencije u nadi da će iznjedriti zanimljivi i poučni odgovori.

U petak, 21. travnja 2023. Ogranak Lapad u Atlant centru (I. kat) organizira zanimljiv program s početkom u 10 sati kada će se održati književni susret Miševi i mačke naglavačke, koji slave pedeseti rođendan učenika OŠ Lapad s akademikom Lukom Paljetkom. U 11 sati će se održati rođendanska zabava Čitateljskog kluba ‘Zumići’, a u popodnevnim satima s početkom u 18 sati Vanja Balent, pripovjedačica narodnih bajki ispričat će priču Nekada davno iza sedam gora i iza sedam mora, namijenjenu djeci od 4+ godine. U 19:30 sati održat će se Otvoreni sastanak Čitateljskog kluba za mlade na koji su pozvani svi zainteresirani ljubitelji čitanja. Prijave za program primaju se putem e-maila na lapad@dkd.hr.

Bogat dječji program će se nastaviti i u ostalim ograncima Dubrovačkih knjižnica. Ogranak Montovjerna organizira radionicu o autizmu Bobi, Nero i Tyrannosaurus rex koja će se održati u petak, 21. travnja 2023. s početkom u 8:45 sati u OŠ Župa dubrovačka, dok će se radionica o poremećajima hranjenja P.S. Volim se održati u 17:30 sati u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Dubrovnik. U subotu, 22. travnja 2023. u OŠ Montovjerna s početkom u 11 sati održat će se strip-radionica o robotu superjunaku Razum i(li) osjećaji, a otvorenje izložbe stripova izrađenih na radionici održat će se u ponedjeljak, 24. travnja 2023. u Narodnoj knjižnici Grad. Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica organizira dvije radionice za djecu pod nazivom Robotika i programiranje bez ekrana i Primjena umjetne inteligencije u umjetnosti koje će voditi Krešimir Barbarić iz Informatičkog kluba Futura. Radionice će se održati u dva termina u petak, 21. travnja 2023. Prva radionica za djecu od 5 do 10 godina održat će se u 16:30, a druga s početkom u 18 sati namijenjena je djeci od 10 do 15 godina. Prijave na radionice primaju se putem e-maila na djecji@dkd.hr ili na Messenger Odjela za djecu i mlade.

Ogranak Mokošica organizira dvije radionice pod nazivom Kako nastaju priče? koje će se održati u petak, 21. travnja 2023. s početkom u 17 sati za djecu od 4 do 9 godina i u 18 sati za one starije od 10 godina. Prijave na radionice primaju se putem e-maila na mokosica@dkd.hr. Ogranak Cavtat organizira radionicu Inteligentno do umjetne inteligencije: reciklažom do robota za djecu od 6 do 10 godina na isti dan s početkom u 18 sati. Prijave na radionicu primaju se putem e-maila na cavtat@dkd.hr.

Znanstvena knjižnica Dubrovnik organizira predavanje Marko Bruerević (Marc Bruère Desrivaux) duhovit pjesnik, prostodušan prijatelj, pronicljiv diplomat, u okviru 200. obljetnice od smrti, a koje će održati predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, Slavica Stojan u petak, 21. travnja 2023. s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Nakon predavanja, u 20:30 održat će se koncert zbora Blasius.

U nedjelju, 23. travnja 2023. s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala, Narodna knjižnica Grad organizira predavanje Bespuća umjetne inteligencije profesora Davora Ljubimira koji će govoriti o utjecaju korištenja umjetne inteligencije na čovjeka i društvo. U drugom dijelu programa Pjesničko rađanje vs. umjetna lakoća, koji će početi u 20:30, sudjeluju dubrovačke pjesnikinje, pjesnici i UI GePeTo gdje će se ljudska kreativnost i kreativnost umjetne inteligencije suočiti u poetskom razgovoru. Za kraj, u izložbenom salonu Narodne knjižnice Grad u 21:30 održat će se otvorenje izložbe skupine autora naslovljena ARTifical intelligence.

noc knjige 2023Foto: Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

MEĐUNARODNI DAN JOGE Proslava u nedjelju na Lokrumu

Dulist

BABY LASAGNA VATRENIMA: Donesite to zlato doma!

Dulist

Gužve kroz Župu, naoružajte se strpljenjem!

Dulist