Zanimljivosti

UMJESTO NA LOKRUMU Ljetna škola brodogradnje održana u Centru za mlade

Prvi puta radi lošeg vremena u posljednjih 7 godina koliko se već održava Ljetna škola brodogradnje, ista nije održana na Lokrumu. Kao zamjenska lokacija je poslužila tehnička radionica u Centru za mlade Dubrovnik. Time se još jednom pokazalo dobrim ulaganje Grada Dubrovnika u prostore Centra za mlade u kojem među ostalim udrugama djeluju i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i njene članice s mnogobrojnim radionicama za djecu i mlade. Tako da sada i u slučaju lošeg vremena Zajednice tehničke kulture i njihove članice za aktivnosti na otvorenom imaju osiguran zamjenski prostor da se radionice ne moraju otkazivati.

Prvi dan se održala radionica brodomaketarstva, a drugi dan radionica mornarskih čvorova. Radionicu brodomaketarstva su vodili nagrađivani dubrovački brodomaketari: voditelj Centra brodomaketarstva Mladen Mitić iz Modelarskog instituta Nave Dumins i Vladimir Glavočić iz Društva brodomodelara Argosy. Na radionici su polaznici pravili makete pasare, barke s nadkabinom, kajaka i remorkera.

Radionicu mornarskih čvorova drugog dana održao je Lovre Peović iz Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici polazinici su nakon uvodne priče o konopima, vrsta i gdje se koriste, naučili vezati četiri osnovna mornarska čvora pašnjak, muški, ženski i zastavni čvor. Osim toga pokazao im se sustav kolotura koji se koristi na jedrilicma, te prijenos tim sustavom. Polaznici su se iskušali u potezanju konopa preko kolotura.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara ‘Argosy’, Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara.

Pročitajte još

Boks i pjesništvo obilježili su život Ratka Zvrka

Dulist

RADIONICE U LAPADSKOM OGRANKU KNJIŽNICA Saznajte kako iščitavati popularnu kulturu kroz psihologiju

Dulist

Djeco, ne propustite biciklijadu na igralištu OŠ Montovjerna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija