Zanimljivosti

UMJESTO NA LOKRUMU Ljetna škola brodogradnje održana u Centru za mlade

Prvi puta radi lošeg vremena u posljednjih 7 godina koliko se već održava Ljetna škola brodogradnje, ista nije održana na Lokrumu. Kao zamjenska lokacija je poslužila tehnička radionica u Centru za mlade Dubrovnik. Time se još jednom pokazalo dobrim ulaganje Grada Dubrovnika u prostore Centra za mlade u kojem među ostalim udrugama djeluju i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i njene članice s mnogobrojnim radionicama za djecu i mlade. Tako da sada i u slučaju lošeg vremena Zajednice tehničke kulture i njihove članice za aktivnosti na otvorenom imaju osiguran zamjenski prostor da se radionice ne moraju otkazivati.

Prvi dan se održala radionica brodomaketarstva, a drugi dan radionica mornarskih čvorova. Radionicu brodomaketarstva su vodili nagrađivani dubrovački brodomaketari: voditelj Centra brodomaketarstva Mladen Mitić iz Modelarskog instituta Nave Dumins i Vladimir Glavočić iz Društva brodomodelara Argosy. Na radionici su polaznici pravili makete pasare, barke s nadkabinom, kajaka i remorkera.

Radionicu mornarskih čvorova drugog dana održao je Lovre Peović iz Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici polazinici su nakon uvodne priče o konopima, vrsta i gdje se koriste, naučili vezati četiri osnovna mornarska čvora pašnjak, muški, ženski i zastavni čvor. Osim toga pokazao im se sustav kolotura koji se koristi na jedrilicma, te prijenos tim sustavom. Polaznici su se iskušali u potezanju konopa preko kolotura.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara ‘Argosy’, Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara.

Pročitajte još

PRIJAVE POPUNJENE U DVA SATA Ljetni robotički kamp okupio 13 djevojčica

Dulist

PREDIVNA SCENA S OMBLE Jedan je plivač danas privukao svu pažnju!

Dulist

[ŠAPA TJEDNA] Petogodišnji ‘dječačić’ Max

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija