DuList INKultura

UHVATIO SE I ‘VESELE UDOVICE’ Beograd bruji o novoj hit opereti Robija Boškovića

UHVATIO SE I 'VESELE UDOVICE' Beograd bruji o novoj hit opereti Robija Boškovića

Dubrovački redatelj Robert Bošković ‘odvalio’ je još jedan sjajan projekt, ovog puta u susjedstvu – u beogradskom hit teatru Madlenianum uprizorio je, s autorskim timom iz Hrvatske, fantastičnu hit operetu ‘Vesela udovica’ Franza Lehara. U hrvatskoj ekipi – scenografkinja Vesna Režić, dramaturg i autor adaptacije Igor Weidlich – našla se i marljiva Dubrovkinja, kostimografkinja Duška Nešić. Koreografiju potpisuje Milica Cerović, a premijera je održana 13. veljače.

Posljednji put Vesela udovica igrala se u Beogradu 1979. godine, a prije toga 1965. godine, dok je ekipa s Robijem dovela na scenu u godini u kojoj se navršava 150 godišnjica Leharovog rođenja.

Komična priča o bogatoj udovici Hani Glavari i pokušajima njenih zemljaka da joj nađu novog supruga, ali takvog da njeno naslijeđeno bogatstvo ostane u kneževini Montenegro omiljena je širom svijeta. U prvih 60 godina izvođenja postavljena je na scenu oko 500 tisuća puta. Ni jedna druga predstava ili mjuzikl sve do šezdesetih nije uživao takav međunarodni komercijalni uspeh kao Vesela udovica. Zato i nije čudo što je nazivaju kraljicom operete!

Zadržavajući šarm originalne priče, Bošković i njegov tim napravili su operu koja se dodatno poigrava suvremenom dinamikom kazališnog pripovijedanja, donosi nove scene i pojačava kabaretski ugođaj, istovremeno ostavljajući djelo pogodnim za sve generacije željne smijeha, dobre glazbe i plesa, zapisat će iz teatra Madlenianum.

Vrhunska muzika Franca Lehara, predivne i pamtljive melodije koje su klasika glazbenog teatra, koreografske numere koje oduzimaju dah, britki i urnebesno smiješni dijalozi i situacije, živopisni likovi, raskošni kostimi i monumentalna scenografija – sve je to dio ove kulturne poslastice u kojoj dirigentsku palicu drži dirigentica Vesna Šouc Tričković, a režiju potpisuje upravo naš Robi. Bravo!

 

 

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist