Crna kronika

UHIĆENO 12 OSOBA ‘Pali’ najveći dileri kokaina i amfetamina

UHIĆENO 12 OSOBA 'Pali' najveći dileri kokaina i amfetamina

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska održala je konferenciju za medije na kojoj su načelnik Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica i voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl predstavili rezultate dovršenog kriminalističkog istraživanja neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Višemjesečno, složeno kriminalističko istraživanje, međunarodnog karaktera rezultiralo je uhićenjem dvanaest muških osoba u dobi od 21 do 48 godina (1976., 1997.,1972.,1985., 1975., 1986., 1998., 1983., 1982. i 1999.) od kojih su dvoje državljani Bosne i Hercegovine, dok su preostali državljani Republike Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su četvorica uhićenih, muškarci u dobi od 45, 44 i 21 godine u tri odvojene skupine krijumčarili veće količine amfetamina i kokaina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, gdje su je preprodavali ostalim uhićenim osobama, a koji su je dalje prodavali krajnjim konzumentima na području Dubrovnika, Pelješca, Mokošice i Župe dubrovačke. Kako je istaknuo voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl, kriminalističko istraživanje započelo je još u rujnu. ‘Navedene osobe detektirane su kao u zadnjem razdoblju kao najveći distributeri i preprodavači kokaina i amfetamina na području ove PU’, rekao je Neusidl. Kriminalističko istraživanje rađeno je u tri faze, a prva je faza završena krajem prosinca 2019. godine.

-Tom je prilikom uhićen državljanin BiH (1975.) na području Općine Ston. Njega se osnovano sumnja da je s područja BiH na područje Hrvatske prebacivao veće količine droge amfetamin i preprodavao ih krajnjim konzumentima kao i drugim dilerima ispod njega, u količinama od 25, 50, 100 i 200 grama. Druga faza toga kriminalističkog istraživanja bila je početkom godine. Tada je uhićen drugi BiH državljanin (1975.). Kod njega je tada pronađeno 110 grama kokaina, a naknadnim je pretragama kod drugog supočinitelja pronađeno 1500 grama amfetamina. Sami je ‘finiš’ bio sinoć, a još su u tijeke dokazne radnje.Što se tiče počinitelja iz BiH, jedna od navedenih osoba bila je potpuni anonimac na području zlouporabe droga, a drugi je višestruki počinitelj i osuđivana osoba na području BiH za istu problematiku. Ta ista osoba je zadnjih godinu dana neprijavljeno boravila u Dubrovniku te je stalno mijenjala lokacije stanovanja – rekao je Neusidl.

Dakle, pretragom njihovih domova i osobnih automobila pronađeno je 1,7 kilograma amfetamina, 110 grama kokaina, dvije precizne vage, dva stroja za vakumiranje, dva pištoljska streljiva i određena količina novca ostvarena kaznenim djelom.

Petorica osumnjičenika su tijekom proteklih nekoliko mjeseci uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave te je svoj petorici određen istražni zatvor, dvojica su uhićena tijekom posljednja dva dana te se očekuje njihovo privođenje, dok su preostala petorica osumnjičenih kazneno prijavljeni u redovnoj zakonskoj proceduri.

-Moram pohvaliti kolege koji su zaista mukotrpno radili zadnjih mjeseci. Teško je bilo ući u trag osobi koja je često mijenjala boravište, na dnevnoj bazi je mijenjala SIM kartice i mobitele – načelnik Policijske uprave Ivan Pavličević.

Odjela kriminaliteta droga ove Policijske uprave dovršilo je navedeno istraživanje u koordinaciji s ODO u Dubrovniku te Upravom kriminalističke policije, PNUSKOK-om – Službom kriminaliteta droga i kolegama iz MUP-a Republike Srpske, Upravom za organizirani i teški kriminalitet iz Banja Luke.

Uz njih, na konferenciji je govorio i načelnik Pavličević koji je prezentirao rezultate rada ove Policijske uprave u protekloj godini.

Pročitajte još

PREMINUO OTAC TOŠE PROESKOG Sestra pokojnog pjevača oprostila se emotivnom porukom

Dulist

VEĆ IMA DVIJE PRAVOMOĆNE PRESUDE Vozio pijan i pod zabranom, oduzeto mu vozilo

Dulist

Moldavac i Bugarin u bunkeru kombija pokušali prokrijumčariti pet osoba

Dulist