Aktualno

Zaštita potrošača: ‘Najveća kazna bila bi da se građani sami odreknu trgovina koje su digle cijene’

Nakon uvođenja eura cijene gotovo svega su skočile. Skuplja nam je hrana, frizerske i pedikerske usluge, masaže, odlazak u kafić i restoran. Vlada se obračunava s poslovnim subjektima i traži od njih da cijene vrate na one razine od prije 1. siječnja, oni odgovaraju da su im porasli određeni troškovi – a teret poskupljenja u konačnici pada na leđa građana.

Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača kažu da cijene nisu povećane zbog zaokruživanja već zato jer trgovci to – mogu.

-Prema pravilima EU, kapitalist može povećati svoju cijenu kako želi i dok god je netko želi platiti. Cijene se moraju dijeliti odnosno množiti s brojem 7,53450. Ako je matematički zbroj ispravan, sve je u redu, ističu niz udruge.

Ističu da je sasvim druga stvar “jesu li cijene opravdano ili neopravdano povećane, odnosno jesu li povećane zato jer to trgovac može raditi ili su povećane zato što ima povećane troškove, a predsjednik Vlade RH tvrdi da se ti troškovi od Nove godine nisu povećali”.

-Nažalost, za sada nema pozitivnog pomaka u korist potrošača –  dodaju iz udruge.

Mogu li trgovci biti sankcionirani za podizanje cijena? – U Zakonu o zaštiti potrošača nismo primijetili da su za povećanje cijena propisane kazne, ali najveća kazna bi bila ako bi se građani sami odrekli takvih trgovina i kupovali na mjestima koja imaju povoljnije i niže cijene. Ako građani potrošači u ovom slučaju ne sudjeluju zajedno s Vladom RH onda od toga neće biti ništa, ističu za N1.

Pročitajte još

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Mia Njavro Banić

[FOTO/VIDEO] Operne dive poklonile Dubrovčanima predivnu glazbenu večer

Dulist

Riječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija