Aktualno

Mišljenje stručnjaka: Cijene nekretnina uvijek rastu kada kamate padaju

Mišljenje stručnjaka: Cijene nekretnina uvijek rastu kada kamate padaju

Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.

– Takva situacija bila je 2001. godine. Kada su došle povoljnije kamate, cijene nekretnina počele su rasti, rekao je i podsjetio na 2008., vrijeme krize, kada su, kako kaže, isto kamate rasle.

Istaknuo je kako se uslijed postojećeg rasta cijena kamata očekuje ipak usporavanje na tržištu.

– U Hrvatskoj su rezultati 2008. došli nešto kasnije. Vidite koliko nam je duga bila recesija i kriza. Tržište nekretnina oporavljalo se sve do 2015. godine, istaknuo je Ranilović.

Rast kamata smanjuje potražnju

Na pitanje bi li se mogao očekivati i pad potražnje i pad cijena, Ranilović je kazao da to ovisi do koliko će kamate rasti.

– Rast kamata definitivno smanjuje potražnju uslijed još nekih drugih okolnosti. Vidimo da se tržište nekretnina u državama EU-a gotovo prepolovilo. Prvo bi trebao uslijediti pad potražnje, pa usporavanje prometa s manjim brojem transakcija, a onda tek nakon toga, kako je to subjektivni stav prodavatelja, slijedi i korekcija cijena, dodao je.

Napominje da bi trebalo voditi računa o traženim cijenama jer nisu iste kao i realizirane, posebno kad je riječ o rabljenim nekretninama. Posljednju su godinu tražene cijene nekretnine porasle za 20%, a realizirane su rasle od 12 do 14 posto.

Ranilović tvrdi da se trenutačno ne može u Hrvatskoj govoriti o “nekretninskom balonu”.

– Nije to niti blizu onoga kakva je bila 2008. kada su bili nerealni krediti, nerealna očekivanja i nerealne cijene, dodao je. Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist