Hrvatska

Udruga Franak prijavila banke, Rohatinskog i Vujčića DORH-u i USKOK-u

franak1

Udruga Franak podnijela je kaznene prijave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv pravomoćno osuđenih banaka, odgovornih osoba u tim bankama, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije.

– Udruga Franak još je jednom primorana raditi posao drugih institucija te smo nakon odluke Vrhovnog suda odlučili preuzeti inicijativu i tražiti pokretanje kaznenih postupaka protiv banaka i odgovornih osoba. Još jednom naglašavamo da se u slučaju ,,Franak῎ radilo o višestrukim prevarama građanima koje još uvijek nitko zaštitio na odgovarajuć način – izjavila je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

Predana je i ustavna tužba kao odgovor na odluku Vrhovnog suda, koja je objavljenja sredinom svibnja ove godine, kojom su iz Udruge Franak izrazito nezadovoljni te dodaju kako neće odustati od svoje borbe.

– ‘Vrhovni sud nije imao niti dodatnog znanja, inspiracije i volje da se dublje upusti u razjašnjavanje fenomenologije valutne klauzule kako bi došao do pravog zaključka. U tom dijelu teksta presude (str.16-24) uopće nije niti bila namjera da se dublje ulazi u suštinu problema, već se Vrhovni sud ograničio na pitanje je li ugovor bio jasan klijentima u smislu jezične, odnosno gramatičke ispravnosti. Pošto je utvrdio da su ugovori u tom smislu bili jasni Vrhovni sud zaključuje: „nema mjesta ocjenjivati poštenost ovih ugovornih odredbi primjenom testa poštenosti, propisanog tim zakonskim odredbama’. Ovakav stav Vrhovnog suda je razočaravajući i daleko je ispod utemeljenosti prvostupanjske presude, pa se može reći da je i sramotan za struku – objasnio je profesor Lovrinović s Ekonomskog fakultetu u Zagrebu.

Lovrinović smatra da bi Ustavni sud konačno trebao dubinski proučiti ovaj problem u kojem će se pokazati da dvije strane u ugovoru nisu bile jednakopravne i da je narušena etičnost poslovanja, a i monetarni suverenitet države Hrvatske što svakako ugrožava same temelje Ustava, odnosno pravo građana.

Udruga Franak također je prijavila hrvatsko pravosuđe Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i ostalim relevantnim institucijama Europske unije, a na prijavi su stručnjaci radili mjesec dana.
– Cilj prijave Europskoj komisiji i Europskom parlamentu je ukazivanje na nepravilnosti u donošenju odluke Vrhovnog suda. Hrvatsko pravosuđe već je pod monitoringom, stoga ne čudi činjenica da je odluka Vrhovnog suda rezultirala presudom koja nije na adekvatan način sankcionirala nezakonito poslovanje banaka – smatra Lucić.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist