Grad

UDRUGA DRAGOVOLJACA HRM “Čizmiću, ispričaj se braniteljima i vrati odličje!”

UDRUGA DRAGOVOLJACA HRM "Čizmiću, ispričaj se braniteljima i vrati odličje!"

Članovi dubrovačke podružnice Udruge dragovoljaca HRM Split na današnjoj su se konferenciji za medije javno ogradili od izjava njihovog predsjednika Željka Čizmića o Domovinskom ratu i braniteljskom prosvjedu u Savskoj ulici.

Također, javno pitaju Čizmića po kojim kriterijima je predlagao članove udruge za predsjednička odlikovanja. Čizmić je, ističu, bio dužan sazvati skupštinu na kojoj bi se odredili kandidati. On to nije učinio, već je, s još osam članova, ‘između sebe’ podijelio odlikovanja.

– Uz Odred naoružanih brodova, jedina svijetla točka bila je Pilarski vod, tj. nas jedanaest koji smo 8. studenog dragovoljno otišli na Bosanku i u jednoj od najtežih borbi u to vrijeme 9. studenog izgubili Francija Lazibata. Čizmić kao naš zapovjednik nije tražio tko će poći s njim na Bosanku, već je od osnivanja HRM-a 1. studenog 1991. pa do kraja 1991. godine bio u Hotelu Komodor. Ne želimo ga ocrniti, već to spominjemo zato što on nakon 23 godine s još sedam članova naše podružnice 29. siječnja ove godine osniva i registrira novu udrugu dragovoljaca HRM-a, a bez znanja dopredsjednika podružnice Slavka Karužića, kao i ostatka članova, posebno iz Pilarskog voda – istaknuo je član udruge Dragan Klepo.

– Čizmić predlaže sam sebe i još osam ljudi za dodjelu odličja kod predsjednika Josipovića, koja su na kraju i dobili, a o čemu smo mi saznali tek iz medija. Dan prije je sjedao u kafiću sa svojim dopredsjednikom Slavkom Karužićem, s kojim je bio ‘prst i nokat’, a da mu nije o odličjima rekao ništa – dodao je Klepo.

– Ne omalovažavajući sudjelovanje odlikovanih u Domovinskom ratu, pitamo se po kojim su kriterijima i po kojoj proceduri dobili odličja – rekao je Klepo.

Članovi udruge ne slažu se ni s pozdravnim govorom Željka Čizmića prilikom primanja odličja, koji je branitelje prosvjednike u Savskoj prozvao nezadovoljnicima i razočaranom grupom kojoj institucije države ne bi trebale udovoljavati. Taj stav, ističu, suprotan je stavu svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Od Čizmića su zatražili da se javno ispriča za izrečeno, digne ambleme udruge sa svojih privatnih karića i da iz pijeteta prema Pilarima i poginulom Lazibatu više ne dolazi na obilježavanje obljetnice na Bosanci.

– U zadnjih dvadesetak godina pojavio se tek jednom ili dvaput. Ove godine se na Bosanci pojavio u odori. Ja sam na Bosanku svake godine išao u odori, ali ove godine nisam htio, zbog njegovih izjava. Bilo me sram. A njega nije bilo sram – rekao je dopredsjednik udruge Slavko Karužić.

– Pokušali smo s njim razgovarati, pitali ga po kojem prioritetu su ta odličja dodijeljena te zašto me o svemu nikad nije obavijestio, ali nam nije dao do riječi. Kao dozapovjednik pa kasnije i zapovjednik sigurno bih tražio da se odličja dodijele ljudima koji su bili na Bosanci. Od nas jedanaest barem dvojica da su dobili, bilo bi mi manje krivo – izjavio je Karužić.

Članovi udruge ističu kako u ovom slučaju nije riječ o razdoru među braniteljima, već se radi o iznimci, Čizmiću i još nekoliko ljudi.

Mato Barišić, dragovoljac Domovinskog rata iz Kupara i djelatna vojna osoba u mirovini, također se ogradio od izjave Željka Čizmića.

– Poštujem institucije države, ali da nije bilo nas branitelja, i onih koji danas s nama nema, ne bi bilo ni institucija ni Republike Hrvatske – rekao je Barišić.

Članovi dubrovačke podružnice Udruge dragovoljaca HRM-a Split također ističu kako su prije desetak dana saznali da je Čizmić osnovao Udrugu dragovoljaca HRM Dubrovnik bez ičijeg znanja.
– Dosad smo bili Udruga dragovoljaca HRM Split – podružnica Dubrovnik, a on je osnovao samostalnu dubrovačku udrugu. Radimo na tome da Čizmić odstupi. U Stonu smo se našli s predsjednikom udruge, koji nam je dao podršku. Tražit ćemo povjerenika dok se to ne riješi. On sada ima svoju udrugu – najavljuju.

Sve bi se, po Klepovom mišljenju, moglo izgladiti kad bi se Čizmić javno na konferenciji za medije ispričao Pilarskom vodu i svim drugim članovima udruge, braniteljima Dubrovnika i onima koji prosvjeduju u Savskoj, te kad bi vratio svoje odličje.

Članovima Pilarskog voda na današnjoj su konferenciji za medije podršku dali i članovi drugih dubrovačkih braniteljskih udruga.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist