Kultura

‘UČITAJ NASLIJEĐE’ Stonske priče uz Mjesec hrvatske knjige

'UČITAJ NASLIJEĐE' Stonske priče uz Mjesec hrvatske knjige

S obzirom na to kako je ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige kulturna baština, a provodi se pod motom ‘Učitaj naslijeđe’, lijepoj manifestaciji pridružila se i Knjižnica Ston. 

Kulturnu baštinu treba njegovati, čuvati i prenositi na mlađe generacije, stoga su radionice u knjižnici imale za cilj ne samo upoznati djecu s bogatom baštinom Stona nego ih potaknuti da je osjete, dožive i na taj način grade vlastiti identitet.
Program je započeo prikazivanjem audio-slikovnice naziva Baš, baš tako je nastao Ston! koju su izradila djeca i tete Dječjeg vrtića Ston, a koja na zanimljiva način govori o gradnji i postanku Stona.

Tekst za audio snimku je napisala je ravnateljica vrtića Katarina Vodopija, pripovijedala i sve tehnički dotjerala teta Valentina Baća, a knezu glas posudio dječak Hugo Cvjetanović.

Na terasi knjižnice postavljene su dvije manje izložbe koja svaka na svoj način pokazuju kreativnost djece i mladih koja su različitim materijalima pokazala koliko dobro poznaju svoju kulturnu baštinu. Prva izložba pod nazivom Suvenir Stona nastala na radionicama keramike koju je vodila Romana Manenica, a edukativnim predavanjem upotpunila Marina Asturić, donosi zanimljivu priču o tradiciji, kulturi i povijesti našega kraja.

Radionicu je financijski pomogla i Dubrovačko neretvanska županija. Kamena baština Stona , naziv je druge izložbe koju je vodila Valentina Baća, a kojom su djeca pokazala svu kreativnost i domišljatost u izradi najznačajnijih kulturnih spomenika Stona od recikliranog materijala.

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist