Županija

U županiji proizvedeno 30-ak tona mandarina i na desetke tisuća hektolitara vina te maslinovog ulja

U županiji proizvedeno 30-ak tona mandarina i na desetke tisuća hektolitara vina te maslinovog ulja

Dubrovačko-neretvanska županija u ovom trenutku može se pohvaliti s 7756,6 hektara obrađenog zemljišta. Najistaknutije kulture koje se uzgajaju na njemu su redom maslina s 2033,76 ha, plemenita vinova loza s 1622,01 ha i mandarina s 1498,54ha. Zanimljiv je podatak Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske prema kojem je u 2019. godini proizvedeno 52.060 tona mandarina, a ovogodišnji procijenjeni urod kreće se od 30.000 do 35.000 tona. Tako se procjenjuje da će 15.000 tona mandarina završiti na domaćem tržištu, dok će se ostatak izvesti.

Također, prema površini najznačajnija proizvodnja maslina je u, uz još tri županije, upravo u Dubrovačko-neretvanskoj – riječ je o 2033,76 ha na kojima se nalazi 2560 poljoprivrednih gospodarstava. Godine 2020./2021. se na području naše županije, uz veliki napad maslinove muhe, očekuje urod ploda masline od 7.000 tona i 10.185 hektolitara maslinova ulja. Među četiri najbolje je i po proizvodnji grožđa i vina s 9.192,23 tona grožđa i 59.385,40 hektolitara, pri čemu u najvećoj mjeri proizvodi kvalitetno i vrhunsko vino.

– Možemo proizvoditi više i biti konkurentniji s našim proizvodom na domaćem tržištu i zajedničkom EU tržištu, smatram da je pravi put osnivanje proizvođačkih organizacija, osobito u proizvodnji mandarina, one će omogućiti podizanje konkurentnosti, olakšati plasman proizvoda te zadovoljavanje specifičnih potreba i zahtjeva proizvođača koji su okrupnjeni na takav način. Ono što vidim kao veliku priliku ovoga kraja je aktiviranje Konavoskog polja za poljoprivrednu proizvodnju – istaknula je Ministrica Vučković za DuList.

Prošloga tjedna na tu temu i s tom intencijom održan je konstruktivan i produktivan sastanak resornog ministarstva sa županom Dubrovačko-neretvanske županije i načelnikom Općine Konavle sa suradnicima. Predstavljeni su već poduzeti koraci, početna projektno-tehničku dokumentacija i idejno rješenje. Shodno tome, ministarstvo je odlučilo konkretnim aktivnostima podržati ovaj projekt, sufinanciranjem preostalog dijela dokumentacije, procjenom vrijednosti zemljišta, sudskog vještačenja i slično.

– Sljedeći korak s naše strane su izmjene regulative koje se odnose na komasaciju koja je ušla u plan normativnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za narednu godinu – poručila je Vučković. Poljoprivreda je kompatibilna turizmu, mišljenja je ministrica, te je riječ o potentnom sektoru od kojeg hrvatski građani mogu dobro živjeti, a kako je sada pravi trenutak za ‘latiti se motike’ govore i okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa čime je stavljen naglasak na važnost domaće proizvodnje hrane.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist