Aktualno

U zemlji je izvanredno stanje

U zemlji je izvanredno stanje

U zemlji je izvanredno stanje, a iduće godine moglo bi biti još mnogo teže, rekao je ministar financija Slavko Linić dodavši da ne isključuje mogućnost da će nam trebati pomoć MMF-a.

Kako drugačije nazvati postojeću situaciju nego izvanrednom ako imate permanentan gospodarski pad, ogromnu nelikvidnost, veliki broj nezaposlenih i neisplatu plaća- zapitao se.
 
Za pola godine znat će se hoće li nam trebati pomoć MMF-a, a ako se stanje nelikvidnosti ne popravi i ne krenu investicije, ako privreda ne prodiše, onda će proračunska situacija iduće godine biti vrlo teška, istaknuo je ministar.
 
Prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti Vlada mora iduće godine reducirate fiskalne rashode za jedan posto. Kako su već ove godine značajno smanjili plaće i troškove pitanje je gdje će naći prostor za dodatna rezanja.

Uz sve to zbog preuzetih kredita brodogradnje i ovogodišnjeg novog zaduženja od 10 milijardi samo će kamate porasti za 40 posto ističe Linić.
 
Sve su to razlozi zbog kojih će iduća godina biti jako teška. Čak i da nam se povećaju proračunski prihodi, u slučaju gospodarskog rasta. Fiskalno je pravilo jasno – moramo se ravnati prema dosadašnjim rashodima. Iduće ćemo godine, dakle, smijeti potrošiti manje nego ove – mišljenja je Linić.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist