Aktualno

U UTORAK Predstavljanje knjige ‘Kako smo pregovarali s neprijateljem’ Nikole Obuljena

U UTORAK Predstavljanje knjige 'Kako smo pregovarali s neprijateljem' Nikole Obuljena

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva predstavljanje knjige ‘Kako smo pregovarali s neprijateljem’ Nikole Čiča Obuljena u utorak, 7. prosinca 2021., u 19 sati u Dvorani Ivana Pavla II. (Samostan sv. Klare).
Tema ove memoarske knjige dramatično je razdoblje Domovinskog rata na dubrovačkom području. Memoarska proza je miješani žanr u kojem se susreću i međusobno objedinjuju dokumentarni i književni pristup u prikazu jednog razdoblja koje je sada već 30 godina udaljeno od nas a koje je autor približio autentičnim dokumentima, dnevničkim zapisima, fotografijama i pismima, oslanjajući se u dobroj mjeri i na svoja sjećanja, promišljanja i emocije povezane s događajima i susretima u kojima je sam sudjelovao.

U UTORAK Predstavljanje knjige 'Kako smo pregovarali s neprijateljem' Nikole Obuljena

Premalo je knjiga koje se bave tim iznimno teškim, opasnim, zastrašujućim, ali i slavnim danima nedavne hrvatske povijesti. Zato osobitu vrijednost predstavlja ova knjiga čija naracija nema pretenziju predstaviti cjelovitu povijest ratovanja na južnohrvatskom području početkom devedesetih, iako donosi zbirku važnih dokumenata i zapisanih činjenica o tom važnom razdoblju naš nedavne prošlosti. U ovoj knjizi zabilježena ratna izvješća o pregovorima s neprijateljima, ratnim događanjima i ratnoj zbilji Dubrovnika i njegove okolice autora Nikole Obuljena autentično su, potresno i uzbudljivo napisano svjedočanstvo koje predstavlja važnu kariku u historiografiji Domovinskog rata na južnohrvatskom području. Jednostavnom naracijom koja ima obilježje govornoga jezika autor je uvjerljivo prikazao ratnu svakodnevicu napadnutog Dubrovnika, nevolje, brige i strahove njegovih stanovnika bez vode, struje i gotovo svake mogućnosti komunikacije, neizvjesnost i strahote neprijateljskih rušilačkih napada, ali i snagu, otpornost, odlučnost i ustrajnost Dubrovčana da se odupru i sačuvaju slobodu.

Predstavljanje će biti održano u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, stoga je broj nazočnih ograničen. Obvezno je nošenje maski, održavanje distance te predočenje EU digitalne Covid potvrde.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist