Aktualno

U ULICI ANTUNA MIHANOVIĆA Susjedi u šoku zbog pokušaja ‘legalizacije’ bespravno izgrađenog glorijeta nakon četiri godine

U ULICI ANTUNA MIHANOVIĆA Susjedi u šoku zbog pokušaja ‘legalizacije’ bespravno izgrađenog glorijeta nakon četiri godine

Susjedi su nam ni metar od naše kuće izgradili glorijet bez ikakvih dokumenata. Ne samo da su nam zaklonili pogled, već smo i revoltirani jer već četiri godine ne žele ukloniti tu građevinu unatoč rješenju koje im je izdala građevinska inspekcija. Ali, ni to nije sve! Sada retrogradno pokušavaju za njega dobiti građevinsku dozvolu – istaknuli su za DuList stanovnici ulice Antuna Mihanovića (podaci poznati redakciji) koji već godinama pokušavaju ‘istjerati’ pravdu u sporu s Juganom Anom Pažin, investitoricom navedenih radova koji su se odvili još 2017. godine. Odmah po izgradnji spornog glorijeta naši su sugovornici uložili prigovor, slučaj su prijavili građevinskoj inspekciji te su podnijeli i kaznenu prijavu, najprije zbog gradnje na kulturnom dobru. Međutim, kako doznajemo od odvjetnice koja zastupa naše sugovornike u ovom sporu, ta je kaznena prijava odbačena jer kuća na koju je nadograđen glorijet nije više pod zaštitom konzervatora. Ipak, ostala je prijava građevinskoj inspekciji koja je donijela rješenje o rušenju bespravnih radova iz 2017. Od tada, to rješenje još uvijek nije provedeno. Investitorica Jugana Ana Pažin uložila je žalbu i pokrenula upravnu tužbu pred Upravnim sudom u Splitu protiv rješenja građevinske inspekcije, međutim, potvrđuje nam odvjetnica naših sugovornika, sve su žalbe redom odbijene.

Inspekcija: Gradnja je bespravna

Kako smo doznali, Državni inspektorat u Splitu 3. ožujka 2020. temeljem niza prijava očevidom od 18. travnja 2017. na čestici zgrade utvrdio je da je investitor Jugana Ana Pažin iz Dubrovnika izvela radove nadogradnje postojeće građevine stambene namjene, da je u dvorištu započela izgradnju građevine nepoznate namjene, da je izbetonirala temelje prve ploče građevine tlocrtne površine 2,50 puta 3,70 metara. Ujedno je ozidala vanjske konstruktivne zidove prizemlja na katnu visinu, izbetonirala vertikalne serklaže kata i ozidala vanjske konstruktivne zidove kata na visinu od 1,50 metara. Navedeno je također da je započela s izgradnjom glorijeta tlocrtne površine 2,70 puta 3,30 metara s bočnim zidovima visine od 0,9 metara. Rješenjem od 24. travnja 2017., nakon inspekcijskog pregleda nad radovima, vidljivo je iz dopisa Državnog odvjetništva, naređeno je investitoru uklanjanje bespravno izgrađenih građevina. Protiv navedenog rješenja Jugana Ana Pažin pokrenula je upravni spor koji je okončan rješenjem Upravnog suda u Splitu od 10. listopada 2018. kojim je odbijen njezin tužbeni zahtjev. Dakle, sud je presudio sukladno rješenju građevinske inspekcije te nije uvažio nijedan zahtjev investitorice kako bi ‘legalizirala’ svoje radove, odnosno, osporila rješenje o rušenju.

Ipak, Jugana Ana Pažin tvrdi kako je odobrenje Grada za gradnju dobila. To nam je istaknula u telefonskom razgovoru dok je iznosila svoju stranu priče. Susjedi su na to, naglasila je, uložili prigovor te sada čekaju završetak cijelog procesa.

— Znam da susjedima nije drago, ali situacija je takva. Oni meni stvaraju problem već četiri godine oko te male šupe i glorijeta. Da, njima nije drago, ali situacija je takva. Predmet vodi Ana Knego u Gradu. Oni meni stvaraju problem oko te male šupe i glorijeta već četiri godine – rekla je Pažin.

Na naš upit iz Gradske uprave o izdavanju građevinske dozvole za navedenu gradnju, odgovorili su kako je u tijeku postupak za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju – dogradnju stambene građevine na adresi Antuna Mihanovića 4 koji je zaprimljen 5. listopada 2020. godine. Ipak, doznali smo i kako ovo nije prvi put da investitorica pokušava dobiti dozvolu za ovu gradnju. Zahtjev za nadogradnju glorijeta na stambenoj građevini je Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje podnijela i 24. travnja 2019. koji joj je odbijen. Naši sugovornici koji su nam ukazali na bespravnu gradnju u njihovoj ulici, vidjevši kako se ne provodi rješenje koje je donijela građevinska inspekcija odlučili su pokrenuti građanski spor radi uklanjanja tog bespravno sagrađenog objekta. Spor je pokrenut 4. veljače 2020. i do sada su održana dva ročišta.

— Treba naglasiti i da gradnja glorijeta nije jedini problem koji naši sugovornici imaju s investitoricom. Naime, očevidom građevinske inspekcije od 14. travnja 2017. utvrđeno je da je izgradila krušnu peć sa sjeverozapadne strane postojeće stambene građevine dimenzije 1,80 puta 1,60 metara, visine 2,90 metara. Iako tom prilikom nisu utvrđene povrede propisa odredbi Zakona o građevinskoj inspekciji, sporna je činjenica, to što dimnjak od kamina ispušta dim točno u prozor njihove kuće s obzirom da je sagrađen na nižoj parceli – podcrtala je odvjetnica naših sugovornika.

Upravo su oni podsjetili kako se nekima zamjeralo pola metra s kojima su svojom građevinom ušli u javnu cestu, a na ovakve se stvari ne reagira unatoč rješenju inspekcije koja je naložila rušenje. Susjedi se brinu kako bi potencijalnim dobivanjem valjane građevinske dozvole ovaj glorijet bio retrogradno ‘opravdan’ i legaliziran te da ga se tek onda neće rušiti. Podsjetimo ipak i da je legalizacija nezakonito izgrađenih zgrada službeno završila 30. lipnja 2018. godine te da investitori u Ulici Antuna Mihanovića 4 ne mogu stoga igrati ni na ovu kartu.

Naslovna fotografija: Ulica Antuna Mihanovića u kojoj je dobro skriven sporni glorijet koji smeta susjedima

Iz tiskanog izdanja DuLista od 21. srpnja 2021.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist